Колумне

Кампања: Неосновани тријумфализам

Носиоци републичких изборних листа у телевизијским наступима делују врло самоуверено. Они поуздано знају због чега је наша земља доспела у овакве тешкоће, а још поузданије знају рецепт како да се брзо опоравимо и сви постанемо срећни. Када их човек гледа не може а да не помисли како смо уопште доспели у овакве невоље поред толике памети. Шта није ваљало: лењи незахвални народ, њихова недораслост проблемима или окренутост ка себи и најближем окружењу, уместо служења народу. При томе су носиоци неких листа, већ били на власти или су то биле њихове партије. А неки су и данас део владајуће колације. “По делима њиховим судите им”.
У свему томе најмање самоуверен јесте премијер Александар Вучић. Ваљда зато што зна размере проблема које је наследио, што зна са чиме се све суочава, што озбиљно схвата своју улогу и што му је стало у каквом ће стању сутра оставити државу и своје име.
Један ваљевски догађај не да ових дана мира аутору овог текста. Млада девојка, свршени студент права с положеним правосудним испитом (и није једина) дошла је у потрази за послом у једну од канцеларија судских извршитеља. Испричала је да је пре тога била код нотара и да су јој понудили да за 25 000 динара ради апсолутно сваког дана у месецу. Поред тога на нашем порталу имамо и текст како људи у педестим годинама лако губе, а тешко налазе посао и како се због тога мучно осећају у породици и међу другим људима.
Ко је све одговоран због тога? Не можете за стање ствари у својој заједници (граду, општини) сву одговорност пребацити на републички ниво.
Својевремено је тадашњи премијер Израела Менахем Бегин донео једну одлуку против које су били моћни савезници Американци. Сарадници су тражили од Бегина да повуче одлуку. Бегин је то одбио речима да је само Влада Израела одговорна за сигурност народа Израела.
Ваљевска власт је овде највише одговорна. Не можете се од поменутог стања великог броја људи у Ваљеву сакрити иза тријумфалистичких изјава како ћете политичке противнике потући до ногу, иза трубача на страначкој конвенцији и иза крпљења, асфалтирања и разних обележавања усред кампање. Тако сте промашили тему.
Кандидат СНС за градоначелника др Слободан Гвозденовић није прихватио изазов тријумфалистичких изјава и неосноване самоуверености. Он није похитао да на све то одговори салвом обећања како ће колико сутра изравнати све неравнине града Ваљева, како с њим као градоначелником овде више неће бити никаквих тешкоћа ни неправде.
Др Гвозденовић смирено говори како је потребно да ваљевска и републичка власт буду усаглашене, да ће заједно са Владом Србије помоћи у развоју Крушика, да ће мала и средња предузећа добити кредите, сељаци финансијску и стручну помоћ за набавку механизације и укрупњивање поседа. Добри путеви треба да дођу до свих већих села, а Ваљево се мора спојити с будућим аутопутем.
Овде, дакле, постоји разлика у основном усмерењу, у намери да се суочите са битним питањима и да их решавате у сарадњи са републичким органима. Ту онда нема места за разбибригу, тријумфализам, олака обећања и трубаче.

Uspon

Jedan komentar

  1. U nasem gradu su preko potrebne promene. Dosta je bilo da nas vode oni koji misle samo na sebe. Vreme je za promene i vreme je da pocnemo da mislimo na sebe.

Back to top button