ВестиКолумне

Кампања: „Полако ста обећања“

Људима су данас потребне и благе и истините и охрабрујуће речи. Знатан број народа тешко саставља крај с крајем и потребна му је реална, опипљива нада. Можемо се сложити да Влада Србије ствара добре темеље за озбиљан опоравак земље, а и не морамо.  Али неће нам помоћи ни када уместо реално заснованих речи  добијамо илузије и шарене лаже.

Када је Ваљево у питању посебну специфичну тежину има оно што изговарају челници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

СПС је већ одржао своју конвенцију у Ваљеву. Био је то један широк замах руке: од завршетка, или опрезније речено, наставка изградње хале спортова од целих 5 000 места, завршетка дома за старе, школе у Брђанима, помагања пољопривредницима, реконструисања путева према Лозници и Непричави,изградње нове индустријске зоне на Ђеновцу од 50 хектара, поправљања водоводне и канализационе мреже, уређења простора око новог храма…све до оснивања професионалног позоришта, новог простора за библиотеку и државног факултета.

На основу искуства од протекле четири године заиста је превише обећано. Несумњиво се руководило логиком да сви чују оно што би волели да чују.

Још је некадашњи коалициони партнер СПС-а, упокојени Јован Кркобабић, председник ПУПС-а говорио: „Ја сам опрезан човек, не прихватам олако обећања. Када неко каже да ће нас одвести на месец, ја одмах тражим да ми покаже складиште ракетног горива“.

Ако бисмо и ми следили  логику покојног  Кркобабића, могли бисмо да запитамо: Где је ракетно гориво за сва ова обећања?

На поменутој конвенцији све ово је изговорио  Драган Јеремић, кандидат за градоначелника СПС-а. Јеремић је у међувремену имао озбиљан испит ауторитета у оквиру властите странке. Од њега је прећутан састанак радне групе за питање водоснабдевања из бране Ровни. Важно питање, о коме Ваљево треба да се изјасни пред републичким министарством, да би било прећутано од потенцијално будућег градоначелника. Зато Јеремићу предстоји озбиљан дубински рад да анулира последице овог заобилажења по властити ауторитет.

Кампања СНС у Ваљеву за сада је значајно реалнија, самим тим и одговорнија. Др Слободан Гвозденовић, председник ГО СНС и кандидат за градоначелника, представио је основне правце политике напредњака у Ваљеву: повећање градског буџета за пољопривреду, помоћ снажнијим домаћинствима да укрупне поседе и запосле макар по неколико радника, консензус у скупштини око темељних промена у Ваљеву, усклађеност градске власти  са  републичком, подизање инвестиционог нивоа, озбиљније рачунање с домаћим привредницима. Сада од врата до врата, од човека до човека, узимајући озбиљно сваког човека,  реално и обзирно треба учинити ову политику живом.

Времена се мењају, људи су стекли разна искуства.. Не можете тек тако побројати све што би било лепо да се оствари и што људи воле да чују . Па ће се много тога  заборавити. Људи су ваљда почели и да памте.

Uspon
Back to top button