Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Sanja Domazet: “Stekneš slavu, izgubiš prijatelje”

Ovo je Sanji Domazet kazao naš slavni pisac Milorad Pavić. To je bilo njegovo lično nepobitno iskustvo. Sanja Domazet je sasvim blizu velike slave: romansijer, dramski pisac, pesnik, esejista, putopisac, profesor na univerzitetu, novinar, odnedavno ambasador UNESKO-a za umetnost, počasni profesor na Sorboni.

U našoj Biblioteci sinoć je predstavljena njena najnovija knjiga putopisa Gradovi. Tu su tekstovi o Parizu, Londonu, Rimu, Veneciji, Berlinu, ali i o Puli i Pečuju. Sanja Domazet zna sve o umetnicima i piscima koje voli. U gradovima koje je posetila ona je tražila kuće u kojima su živeli Mocart, Betoven, Šekspir, posebno naši pisci u izgnanstvu Miloš Crnjanski i Danilo Kiš. U Londonu, kaže Sanja Domazet, svuda je nailazila na tragove Crnjanskog, a u Parizu na Danila Kiša. Samo šest meseci nakon što je Kiš preminuo 1989. godine, na zidu kuće u kojoj je živeo,  osvanula je ploča s natpisom da je u toj kući živeo slavni srpski i evropski pisac Danilo Kiš. Francuzi nikada ne propuste da pokažu poštovanje.

Sanja Dimazet je rekla da su joj najlepše književne večeri u Čačku i Valjevu, a da u Valjevu najlepše priča. Izgleda da je sinoćnje književno veče trajalo najduže  od svih njenih dosadašnjih predstavljanja.

O knjizi Gradovi Sanje Domazet govorila je Gordana Milosavljević Stojanović, urednik u Službenom glasniku. Ona je kazala da je impresionirana što je u Valjevu za književna gostovanja čitaonica Biblioteke tesna. To se u Beogradu skoro nikada ne događa, pogotovo ne za ovako toplih dana.

Voditelj večeri sa Sanjom Domazet i Gordanom Milosavljević Stojanović, bio je Ostoja Prodanović. Francuski izdavač „Gradova“ od deset ponuđenih recenzija naših kritičara, odabrao je za objavljivanje recenziju Ostoje Prodanovića.

A putovanja ? Da li je to za nas samo fikcija, utopija? Ne baš. U publici je bilo nekoliko dama koje su na pitanje Sanje Domazet rekle da su bile u Parizu, Veneciji, pa čak i u rodnom mestu Salvadora Dalija, u malom španskom mestu, koje nije veće od Grocke.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!