ВестиКултура

Сања Домазет: „Стекнеш славу, изгубиш пријатеље“

Ово је Сањи Домазет казао наш славни писац Милорад Павић. То је било његово лично непобитно искуство. Сања Домазет је сасвим близу велике славе: романсијер, драмски писац, песник, есејиста, путописац, професор на универзитету, новинар, однедавно амбасадор УНЕСКО-а за уметност, почасни професор на Сорбони.

У нашој Библиотеци синоћ је представљена њена најновија књига путописа Градови. Ту су текстови о Паризу, Лондону, Риму, Венецији, Берлину, али и о Пули и Печују. Сања Домазет зна све о уметницима и писцима које воли. У градовима које је посетила она је тражила куће у којима су живели Моцарт, Бетовен, Шекспир, посебно наши писци у изгнанству Милош Црњански и Данило Киш. У Лондону, каже Сања Домазет, свуда је наилазила на трагове Црњанског, а у Паризу на Данила Киша. Само шест месеци након што је Киш преминуо 1989. године, на зиду куће у којој је живео,  осванула је плоча с натписом да је у тој кући живео славни српски и европски писац Данило Киш. Французи никада не пропусте да покажу поштовање.

Сања Димазет је рекла да су јој најлепше књижевне вечери у Чачку и Ваљеву, а да у Ваљеву најлепше прича. Изгледа да је синоћње књижевно вече трајало најдуже  од свих њених досадашњих представљања.

О књизи Градови Сање Домазет говорила је Гордана Милосављевић Стојановић, уредник у Службеном гласнику. Она је казала да је импресионирана што је у Ваљеву за књижевна гостовања читаоница Библиотеке тесна. То се у Београду скоро никада не догађа, поготово не за овако топлих дана.

Водитељ вечери са Сањом Домазет и Горданом Милосављевић Стојановић, био је Остоја Продановић. Француски издавач „Градова“ од десет понуђених рецензија наших критичара, одабрао је за објављивање рецензију Остоје Продановића.

А путовања ? Да ли је то за нас само фикција, утопија? Не баш. У публици је било неколико дама које су на питање Сање Домазет рекле да су биле у Паризу, Венецији, па чак и у родном месту Салвадора Далија, у малом шпанском месту, које није веће од Гроцке.

Uspon
Back to top button