Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv 11 tehničkih pregleda iz Čačka

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv 11 privrednih društava iz Čačka koje pružaju usluge tehničkog pregleda, jer se osnovano sumnja da su zajednički utvrdili cene po kojima će pružati svoje usluge, a što može da predstavlja povredu konkurencije.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović objasnio je tada za “Blic” da je ovakav postupak čačanskih agencija za tehničke preglede – ozbiljan prekršaj.

– U pitanju je klasično kartelsko udruživanje. Gde je tu pravo potrošača na izbor? NOPS je podneo prijave Komisiji za zaštitu konkurencije i nadam se ozbiljnim sankcijama – rekao je Papović.

Agencijama za tehničke preglede, koji na ovakav način pokušavaju da zgrnu zaradu, i to na izuzetnu štetu potrošača, Papović smatra da bi trebalo zabraniti rad.

Kako je danas saopšteno iz Komisije za zaštitu konkurencije, pomenutih 11 učesnika na tržištu sa teritorije Čačka potpisali su i overili dokument “Cenovnik tehničkog pregleda, sa primenom od 5. novembra 2018. godine” i on bi, kako saopštavaju, mogao biti rezultat njihovog prethodnog dogovora o cenama usluge tehničkog pregleda.

U tom cenovniku navode se zajednčki utvrđene cene za usluge tehničkog pregleda putničkog vozila (5.000 dinara), motorcikla (3.000-4.000), kvada (5.000), autobusa (10.000 do 12.000), radne mašine (6.000), traktora (4.000)…

Kako preciziraju u Komisiji, ta institucija osnovano pretpostavilja da su pomenuti učesnici na tržištu zajednički utvrdili cene po kojima će pružati usluge tehničkog pregleda i utvrđivanja tehničkih karakteristika za različite kategorije vozila, a što može da predstavlja povredu konkurencije u vidu “zaključenja restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije”, navodi se u saopštenju.

Odredbom člana 10. Zakona, objašnjavaju, propisano je da su restriktivni sporazumi – sporazumi između učesnika na tržištu koji za cilj ili posledicu imaju značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje, konkurencije na teritoriji Republike Srbije.

Restriktivni sporazumi, kako dalje saopštavaju, mogu biti ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prećutni dogovori, usaglašene prakse, kao i odluke oblika udruživanja učesnika na tržištu, a kojima se naročito neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine.

“Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u navedenom postupku, da iste dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu Savska 25/IV, Beograd”, navodi se u saoptšenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Izvor: Blic

https://infosvetionik.rs/2018/12/26/komisija-za-zastitu-konkurencije-pokrenula-postupak-protiv-11-tehnickih-pregleda-iz-cacka/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!