ВестиКултура

Koncept izložbe „Street Smart kolektiv – INSIDE OUT“

Ulična umetnost poslednjih decenija možda najozbiljnije od svih preispituje tradicionalne okvire muzejskih i galerijskih praksi, brišući granice između dela i posmatrača, ukidajući pri tom bilo kakav elitizam, obraćajući bez izuzetka svakome ko sa delom ulične umetnosti deli ono što čini njegovu suštinu – urbani prostor. Uloga uličnog umetnika takođe se menja, od izgrednika, preko underground-heroja, on postaje legitiman i punopravni deo umetničke scene koju menja i preobražava. U projektu Inside-out Street Smart kolektiva učestvuje sedam veoma aktivnih strit artista čiji su radovi na ulici publici dobro poznati.

Potpuno različitih senzibiliteta i poetika, ovi autori okupljeni su sa idejom da se u netipičnim uslovima nekonvencionalnog izlagačkog prostora koji je ujedno i javni i galerijski, predstave radovima koji nisu ono na šta je publika od njih navikla – radovima na papiru. Smešteni u zajednički okvir formata 50×70 cm, koji u odnosu na zidne površine na koje su navikli za autore predstavlja svojevrsan izazov, radovi publici pružaju uvid u onaj deo stvaralaštva uličnih umetnika koji retko imaju prilike da vide. Time se i mit o strit artistu koji stvara stihijski i bez plana ruši, a radovi vizuelne beleške, skice i digitalni crteži namenjeni malim, lični prostorima pružaju uvid u manje javan deo stvaralaštva ovih izuzetno kvalitetnih, neobičnih, vrednih i posvećenih crtača. Ovako koncipirana, ova izložba-eksperiment predstavlja ujedno priliku da se na jednom mestu vide retko prikazivani radovi nekih od najaktivinijih i najzanimljivijih uličnih umetnika Srbije, ali i priliku da se kroz nesvakidašnju koncepciju same galerije i zahteve stavljene pred umetnike pozicije na koje smo navikli izmene – ulica koju svako od ovih autora vešto koristi kao umetnički resurs, sada postaje scenografija za već gotove, likovno zaokružene, lične vizuelne beleške.

Biografija Autori čiji radovi čine predloženu izložbu okupljeni su ovom prilikom na inicijativu Street Smart kolektiva, udruženja čiji je rad fokusiran na promociju i produkciju umetnika i projekata iz oblasti ulične umetnosti, a koje uglavno i čine ulični umetnici. Artez – (Andrej Žikić, Beograd, 1988. ) Ulični umetnik, arhitekta i osnivač Street Smart kolektiva. Autor više desetina murala u Evropi, Južnoj Americi i Aziji. Učesnik mnogobrojnih festivala ulične umetnosti i kolektivnih izložbi širom sveta. Samostalno izlagao više puta. Pokretač projekta SCENA, prvog u zemlji ciklusa izložbi usmerenih na promociju rada uličnih umetnika. Nikola Mihajlović (Beograd, 1986) – ulični umetnik, po obrazovanju arhitekta. Autor velikog broja murala i intervencija u javnom prostoru u zemlji i regionu. Samostalno i kolektivno izlagao više puta. Učesnik više desetina festivala ulične umetnosti. Jana ( Andrijana Danilović, Užice / Beograd, 1989) ulična umetnica, po obrazovanju zidni slikar, doktorantkinja na FPU. Autorka nekoliko desetina murala i prostornih intervencija u zemlji i regionu. Samostalno izlagala više puta, učesnica velikog broja kolektivnih izložbi i festivala ulične umetnosti.
Wuper (Dejan Ivanović, Inđija 1993), ulični umetnik, student grafičkog dizajna i ilustrator. Učesnik velikog broja kolektivnih izložbi i festivala ulične umetnosti u zemlji i regionu. Sles (Stefan Stojanović, Vranje, 1992 ), ulični umetnik, po obrazovanju grafički dizajner. Svoje radove izlagao na jednoj samostalnoj i više kolektivnih izložbi. Osim uličnom umetnošću i dizajnom, bavi se i animacijom. Učesnik velikog broja festivala ulične umetnosti u zemlji i regionu. Zez Lunatic (Igor Zlatić, Zlatibor/Beograd, 1989), ulični umetnik, po obrazovanju arhitekta/dizajner enterijera. Kolektivno izlagao više puta, učesnik velikog broja festivala ulične umetnosti. Osim ulične umetnosti i unutrašnje arhitekture, bavi se i ilustracijom. Das Drogen (Beograd) Das Drogen kolektiv čine četvorica autora, grafički dizajneri Jang – Stefan Dulović, Finno – Ivan Milošević, Bjorn – Frey Ahlgren, Turbo – Igor Đipalo . Od 2014 kolektiv zajedno radi kako na ulici, tako i na polju ilustracije i dizajna. Radovi Das Drogen, digitalni crtež
Zez Lunatic, digitalni crtež, 50×70 cm Sles – digitalni kolaž – 50×70 cm
Wuper – digitalni crtež – 50×70 cm Jana – crtež – 50×70 cm
Nikola Mihajlović – crtež – 50×70 cm
Artez – digitalni crtež – 50×70 cm Tehnička specifikacija postavke Čitava postavka je na papiru, u formi digitalnih printova formata 50×70 cm, tako da ne zahteva nikakve posebne uslove za izlaganje, postavljanje ili transport.

Uspon
Back to top button