ВестиИнформацијеРегион

Конкурсно финансирање законито и без дискриминације

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da žali zbog proizvoljnih tvrdnji u saopštenjima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacije medija, po kojima se tvrdi da je izmenama nekih propisa omogućeno da televizije nemaju „ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje”.

 

Prilikom iznošenja agrumenata NUNS i NDNV pozvali su se na član 17 Zakona o javnom informisanju i medijima, po kojem se sredstva na raspisanim konkursima dodeljuju „na osnovu principa o zaštiti konkurencije bez diskriminacije”, ali ne i na činjenicu da je slučajno ili namerno izostavljen deo člana 17 Zakona, koji propisuje da će se sredstva za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja rasporediti putem javnih konkursa i pojedinačnim davanjima i na „osnovu principa o dodeli državne pomoći”.

Ministarstvo kulture i informisanja je, u skladu sa propisima kojima su regulisana pravila za dodelu državne pomoći, zatražilo mišljenje od Komisije za kontrolu državne pomoći u vezi sa Konkursom za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja za televizije u 2017. godini, i dobilo rešenje da je reč o dozvoljenoj državnoj pomoći.

Navedeno rešenje doneto je u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći i podzakonskim aktima donetim na osnovu njega.

Utisak je da deo medijske zajednice nije spreman da prihvati zakonska rešenja za koja se principijelno zalagao tokom izrade seta medijskih zakona, odnosno da zakonska rešenja prihvata samo delimično i u meri u kojoj im to odgovara.

Nameće se dilema da li bi pozitivno rešenje zahteva Asocijacije medija o davanju olakšica za uvoz robe neophodne za proizvodnju štampanih medija i smanjenje PDV-a za štampu bio primer diskriminacije u odnosu na elektronske medije.

Ministarstvo kulture i informisanja podržava predloge kojima će se olakšati i popraviti težak položaj medija u okviru politike koju sprovodi Vlada Srbije i važećih propisa.

Istovremeno, Ministarstvo kulture i informisanja podržava optimizaciju zakonskih rešenja za koja se zalažu i Asocijacija medija i medijska zajednica, a koja treba da poprave težak položaj medija, navodi se u saopštenju.

Uspon
Back to top button