ВестиИнформацијеРегион

Krivokapić: Razmatra se vraćanje obaveznog služenja vojske

U poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumačara ilegalnih migranata, a od 22. jula do danas zajedničke snage vojske i policije otkrile su više od 18.000 pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, izjavio je danas portparol Vojske Srbije i Ministartsva odbrane Jovan Krivokapić.

BEOGRAD – U poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumačara ilegalnih migranata, a od 22. jula do danas zajedničke snage vojske i policije otkrile su više od 18.000 pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, izjavio je danas portparol Vojske Srbije i Ministartsva odbrane Jovan Krivokapić.

Krivokapić je na RTS rekao da je u zimskom periodu znatno manje pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, ali da su zato krijumčarske grupe aktivnije.

„U više od 90 različitih akcija uhvatili smo 119 krijumčara ilegalnih migranata. Najveći broj krijumčara su državljani Srbije, njih 90, ostali su iz inostranstva, većinom iz Bugarske, ali ima ih iz Pakistana, Iraka, Avganistana, Holandije“, kaže Krivokapić

Navodi da su oni pokušali da prevezu više od 1.200 migranata pretpostavlja se na sever Srbije gde bi se oni kasnije povezali sa drugim krijumčarskim grupama koje bi ih odvele do zapadne Evrope.

Dodao je da je od uspostavljanja zajedničih snaga vojske i policije u julu, više od 17.000 ljudi je odustalo od ilegalnog prelaska granice kada su na njih naišli.

Kako je rekao, za praznike više hiljada pripadnika VS biće angazovano na različitim zadacima na obezbeđivanju administrativne linije prema KiM, na kontroli kopnene zone bezbednosti, a zajedno sa pripadnicima MUP na obezbeđenju državne granice, te na zastiti i kontroli suvereniteta vazdušnog prostora Srbije, ali i u multinacionalnim operacijama.

Podsetio je da su pripadnici VS i MO trenutno angazovani u 11 multinacionalnih operacija, ukupno 320.

Odgovarajući na pitanje o nabavci MIG-ova iz Rusije, Krivokapić kaže da će to imati suštinski značaj jer će VS nakon nabavke šest novih MIG-ova 29 iz Rusije i novih šest Erbasovih helikoptera, ali i 30 novih tenkova i drugog naoružanja biti značjano opremljenija, te da će operativne i funkiconalne sposobnosti biti značajno unapređene.

„To je podstrek za dalji rad i nagoveštaj da će u narednom periodu biti znatno i više opreme i bolje obuke“, navodi Krivokapić.

Povodom rezultata istrazizvanja koje je pokazalo da čak više od 70 odsto ispitanih traži povratak obaveznog služenja vojnog roka, Krivokapić kaže da su to sjajne vesti, da raduje kada istraživanje pokaže da javnost pozitivno gleda na evenutalno vraćanje obaveze služenja vojnog roka, te da se to pitanje razmatra.

Podsetio je da je na nivou MO i VS formirana radna grupa čiji je zadatak razmatranje i formiranje novih strategijskih dokumenata koja su od najvišeg značaja za sistem odbrane i za VS i MO, a jedno od pitanja koje će taj radni tim razmatrati jeste i evetnualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka

„Ako se donese ta odluka, to će biti predlog koji će biti upućen vladi i kasnije skupštini“, navodi Krivokapić.

izvor:tanjur.rs

Uspon
Back to top button