ВестиСпорт

OBELEŽENO 40 GODINA RVANJA U VALJEVU

U sali Skupštine Grada u četvrtak, u prisustvu brojnih prijatelja rvanja, gradskih čelnika, bivših i sadašnjih takmičara Rvačkog kluba “Mladost”, obeleženo je 40 godina rvanja u Valjevu. U svečanoj atmosferi prikazan je kratak istorijat našeg najtrofejnijeg olimpijskog sporta u Valjevu, a dodeljene su i zahvalnice prijateljima kluba.

U Valjevu se sa organizovanim rvanjem počelo 1975. godine, kada je grupa entuzijasta okupljena oko Slobodana Čitakovića započela treninge u Osnovnoj školi „Milovan Glišić“. Uz početak bavljenja rvajem, Rvački savez je organizovao i međunarodni turnir u Hali sportova iste godine, koji je doprineo popularizaciji rvanja. Sa osnivanjem kluba se pokušalo vrlo brzo, ali se zbog komplikovane pravne procedure, na zvanično osnivanje moralo sačekati. Nakon godinu dana aktivnog rada, Rvački klub „Mladost“ zvanično je osnovan 26. decembra 1976. godine. Prvi predsednik je bio Miladin Radošević, a sekretar kluba, i čovek koji je dugo godina „nosio“ klub Vojislav Petrašević – čikaVoja.

Rvački klub „Mladost“ imao je mnogo lepih, ali i teških trenutaka u 40 godina postojanja, međutim, ono što je uvek krasilo valjevske rvače bila je čelična volja i želja za nadmetanjem i uspehom koja je i danas prisutna. Bez svog prostora adekvatnog za rvačke treninge, menjajući sale od O.Š. “Milovan Glišić”, preko današnje Visoke poslovne škole, zgrade Milana Kitanovića, O.Š. “Nada Purić”, O.Š. “Andra Savčić” , Partizana, Omni centra, Medicinske škole i Mesne zajednice „Nada Purić“ gde se trenira danas, valjevski rvači ostvarili su brojne vrhunske rezultate, koji dodatno dobijaju na težini zbog uslova u kojima su rvači trenirali.

Najveći uspeh  za 40 godina rvanja u Valjevu ostvario je Miloš Govedarica, koji je kao član „Mladosti“ učestvovao na Olimpijskim Igrama u Barseloni 1992. godine, gde je osvojio 9. mesto. Ućešće na najvećoj sportskoj smotri obezbedio je godinu dana ranije, kada je na Prvenstvu sveta u Bugarskoj bio šesti. Učešćem na Igrama u Barseloni, Govedarica je postao jedini sportista koji je kao član nekog valjevskog kluba nastupio na Olimpijskim Igrama.

foto:Z.boskovic 40 GODINA RVANJA U VALJEVU
foto:Z.boskovic 40 GODINA RVANJA U VALJEVU

Pored Govedarice još dva Valjevca imali su izuzetno zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. Vladimir Radosavljević je ponikao u „Mladosti“, a najveće domete ostvario je nastupajući za Partizan sa kojim je bio ekipni prvak Evrope (2009.). Životni put doveo ga je do dresa reprezentacije Crne Gore, za koju je osvojio tri mediteranske bronze u olimpijskim disciplinama, grčko – rimskom i slobodnom stilu (2009., 2011.), kao i svetsko srebro u neolimpijskoj disciplini rvanje na pesku (2010.).

foto:Z.boskovic 40 GODINA RVANJA U VALJEVU
foto:Z.boskovic 40 GODINA RVANJA U VALJEVU

Treći rvač koji je ostvario visoke međunarodne domete je Valjevac Marko Jovanović, još uvek aktivni takmičar i trener u klubu, koji je kao reprezentativac Srbije u olimpijskim disciplinama grčko – rimski i slobodan stil osvojio dve mediteranske bronze (2012., 2014.) i jedno srebro (2012.), a u rvanju na pesku bio je vicešampion sveta 2012. godine. Jovanović je četiri puta zaredom seniorski prvak države u slobodnom stilu, što je rezultat kojim se malo ko u Valjevu može pohvaliti.

Od ekipnih rezultata, posebno mesto u istoriji kluba zauzima generacija koja je nastupala u periodu od 1986. godine, pa do devedesetih godina, kada je zbog situacije u zemlji naglo prekinut razvoj kluba. Generacija predvođena Jukićem, braćom Maniks, Petronijevićem, Pločićem, Gavrilovićem, Arsenijevićem, Kovačevićem, Spasojevićem, Radićem i drugima, više puta je dolazila na prag Prve savezne lige, koja je predstavljala san svakog sportiste, i ekipne mečeve sa osvajačima evropskih, svetskih i olimpijskih medalja. Zbog nedovoljnih finansijskih mogućnosti, više puta su valjevski rvači odustajali od najvišeg ranga takmičenja, te ostaje žal što ova generacija nije do kraja pokazala svoj potencijal i na velikoj sceni.

Dugo je klubu trebalo da se oporavi od raspada države, ali i celokupnom sportu u Srbiji, te rvački klub „Mladost“ posle gotovo 20 godina uspeva da oformi ekipu koja će uspeti da se plasira u najviši rang, Prvu ligu Srbije. Generacija predvođena Jovanovićem, Arsenijevićem, Pantelićem, Petronijevićem, Mitrovićem, Rajevcem i drugima uspeva 2014. godine najpre da se plasira, a potom i da opstane u Prvoj ligi, iz koje su ispali nakon dve sezone učešća. Pored ekipnih uspeha ove generacije u grčko – rimskom stilu, istovremeno je započeo razvoj ekipnih takmičenja u slobodnom stilu, gde su valjevski rvači u Prvoj ligi Srbije dva puta bili treći, a najveći uspeh ostvaren je 2015. godine, kada su Valjevci bili vicešampioni Srbije u slobodnom stilu.

Danas se Rvački klub „Mladost“ takmiči u Drugoj ligi Srbije, gde je sa najmlađom ekipom u ligi izborio opstanak. Mnoštvo dece svakodnevno trenira u sali Mesne zajednice „Nada Purić“, a neki novi klinci se spremaju da stignu i nadmaše prethodne generacije.

Uspon
Back to top button