Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

KRUŠIK:ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE O FORMIRANJU GRUPACIJA OIS

Donošenjem Uredbe Vlade Srbije, koja je stupila na snagu 8. januara 2020. godine, stvoreni su uslovi, definisani

Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, za formiranje grupacije Odbrambena industrija Srbije.

Cilj je ostvarivanja strateških interesa Republike Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme kod proizvođača sa većinskim državnim ili društvenima kapitalom.

Grupacijom je obuhvaćeno više od 15 preduzeća koji su nosioci odbrambenih i bazičnih tehnologija.

Udruživanjem u grupaciju stvaraju se uslovi da fabrike odbrambene industrije efikasnije osvajaju nove tehnologije i proizvode složene borbene platforme za potrebe Vojske Srbije, kroz jasnu ulogu svakog preduzeća u tehnološkom lancu proizvodnje.

Kroz Program razvoja kapaciteta fabrika iz Grupacije OIS, koji donosi Vlada, obezbediće se veći nivo investicionih ulaganja u naše fabrike. Cilj Programa, koji zajednički usaglašavaju ministarstva odbrane, privrede, nauke i tehnološkog razvoja, je utvrđivanje potreba za novim tehnologijama, ulaganje u razvoj odbrambenih i bazičnih tehnologija, kao i investiciono ulaganje u postojeće kapacitete fabrika.

To znači značajno povećanje proizvodnog i izvoznog potencijala naših fabrika i odbrambene industrije u celini, a indirektno i sposobnosti ostalih proizvođača naoružanja i vojne opreme i njihovih kooperanata, fakulteta i instituta, kao i privrede Republike Srbije u celini kroz jasno definisane „Mape puta odbrambenih tehnologija“.

Formiranjem Grupacije OIS konačno će biti rešeni dugogodišnji problemi dugovanja fabrika koji datiraju iz perioda pre 2013. godine.

Stvaraju se uslovi da se završi proces konverzije dugova u kapital poverilaca i da se bilansi naših fabrika očiste balasta iz prethodnog vremena opterećenog sankcijama i bombardovanjem. Biće rešen i dugogodišnji problem društvenog kapitala u fabrikama OIS koji će postati vlasništvo države.

Za vrednost preuzetog društvenog kapitala država Srbija je u obavezi da investira u razvoj fabričkih kapaciteta minimalno u vrednosti preuzetog društvenog kapitala.

Udruživanjem preduzeća OIS otvara se mogućnost za formiranje klastera u pojedinim tehnološki specifičnim segmentima, kao i za proširenje Grupacije sa onim kapacitetima koji poseduju tehnologije od značaja za Republiku Srbiju tj. za razvoj i osvajanje složenih borbenih platformi.

Uredba potvrđuje da država Srbija ostaje većinski vlasnik fabrika odbrambene industrije. Podsećamo, Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme propisano je da strana ulaganja ne mogu biti veće od 49% uz maksimalno pojedinačno učešće stranog kapitala od 15%.

Dakle i zakonom i uredbom nedvosmisleno je zaštićeno državno vlasništvo u preduzeću koje pripada Grupaciji OIS tako da ne može pasti ispod 51%, što i jeste ključna pretpostavka za sprovođenje strateških interesa države.

Uredbom se stvara ambijent za definisanje jasnog strateškog kursa Odbrambene industrije Srbije, veću uposlenost, očuvanje domaće pameti i sopstvenih tehnologija, usavršavanje inženjerskog i drugog kadra, stabilnost kroz učešće u novim razvojnim projektima, plasman proizvoda za potrebe bezbednosnih snaga u zemlji i jačanje sopstvenog izvoznog potencijala.

Oznake
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!