Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Kultura grada Valjeva uspešno predstavljena u Sloveniji

Na Međunarodnim susretima umetnika pod nazivom „Revija u reviji 2016“, koji su održani u Sloveniji u Škocjanu i Ilirskoj Bistrici, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević predstavio je književa dela i publikacije autora iz Valjeva. Boraveći u Sloveniji, Bogojević je imao niz značajnih susreta sa kulturnim poslenicima iz Slovenije, Engleske, Slovačke, Austrije, Češke Republike, Mađarske, Italije, Hrvatske i Makedonije.

„Dogovoreno je gostovanje naših pisaca i likovnih umetnika u Sloveniji sledeće godine. Razgovarao sam sa svim učesnicima ove međunarodne manifestacije o podizanju saradnje među umetnicima na jedan viši nivo. Pokrenuli smo inicijativu da se Međunarodni susreti umetnika sledeće godine održe u Valjevu, o čemu ćemo razgovarati sa resornim ministarstvom i drugim institucijama koje bi učestvovale u organizaciji jedne ovako značajne manifestacije. U Sloveniji smo promovisali kulturu grada Valjeva, a najveći broj publikacija koje smo doneli iz Slovenije namenjeno je Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu. U narednom periodu animiraćemo umetnike iz Valjeva da izlažu svoja dela širom regiona, a iniciraćemo i izdavanje književnih dela na engleskom i drugim jezicima, kako bi premostili jezičke barijere“, ocenio je Bogojević nakon boravka u Sloveniji, a u razgovoru sa direktorima ustanova kulture u Gradskoj kući.

Bogojević je prilikom boravka u Sloveniji učestvovao u panel diskusiji o temi „međunarodna saradnja u oblasti kulture“. Posetio je Muzej uglja u Velenju i tom prilikom dogovorio sa direktorom Stojanom Špegl da se na proleće organizuje promocija književna izdanja naših autora i likovnih umetnika u galeriji ovog Muzeja.

Izvor:

Odsek za informisanje i protokol

Grad Valjevo

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!