ВестиИнформацијеКултура

Култура града Ваљева успешно представљена у Словенији

На Међународним сусретима уметника под називом „Ревија у ревији 2016“, који су одржани у Словенији у Шкоцјану и Илирској Бистрици, члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић представио је књижева дела и публикације аутора из Ваљева. Боравећи у Словенији, Богојевић је имао низ значајних сусрета са културним посленицима из Словеније, Енглеске, Словачке, Аустрије, Чешке Републике, Мађарске, Италије, Хрватске и Македоније.

„Договорено је гостовање наших писаца и ликовних уметника у Словенији следеће године. Разговарао сам са свим учесницима ове међународне манифестације о подизању сарадње међу уметницима на један виши ниво. Покренули смо иницијативу да се Међународни сусрети уметника следеће године одрже у Ваљеву, о чему ћемо разговарати са ресорним министарством и другим институцијама које би учествовале у организацији једне овако значајне манифестације. У Словенији смо промовисали културу града Ваљева, а највећи број публикација које смо донели из Словеније намењено је Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву. У наредном периоду анимираћемо уметнике из Ваљева да излажу своја дела широм региона, а иницираћемо и издавање књижевних дела на енглеском и другим језицима, како би премостили језичке баријере“, оценио је Богојевић након боравка у Словенији, а у разговору са директорима установа културе у Градској кући.

Богојевић је приликом боравка у Словенији учествовао у панел дискусији о теми „међународна сарадња у области културе“. Посетио је Музеј угља у Велењу и том приликом договорио са директором Стојаном Шпегл да се на пролеће организује промоција књижевна издања наших аутора и ликовних уметника у галерији овог Музеја.

Извор:

Одсек за информисање и протокол

Град Ваљево

Uspon
Back to top button