Вести

KZM Čačak: Potpisan Ugovor sa Ministarstvom sporta, odobrena novčana sredstva za projekat Info-akTiVizam

U utorak, 31. jula, u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, potpisan je Ugovor za realizaciju projekta Info-akTiVizam.

Vrednost projekta je 909.282,00 rsd, od kojih Ministarstvo izdvaja 827.282,00, a Grad Čačak 82.000,00.

foto: KZM

Projekat podrazumeva nabavku pametnih televizora, računara i izradu i instalaciju internet platforme u cilju bolje informisanosti mladih. Televizori će biti postavljeni u svih 6 srednjih škola u Čačku i u zgrade Agronomskog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka.

Na televizorima će se smenjivati informacije o lokalnim događajima od interesa za mlade: besplatne obuke, radionice, seminari, treninzi, konferencije, volonterske akcije, kulturne, muzičke i druge manifestacije.

Jedan od lokalnih prioriteta, prema Lokalnom akcionom planu za mlade (2014-2019) grada Čačka je Unapređenje kvaliteta života mladih grada Čačka kroz kreiranje novih usluga i servisa za mlade kao i unapređenje kvaliteta postojećih.

Lokalni prioritet je i Povećanje motivisanosti i aktivizma mladih kroz promenu sistema vrednosti i promociju volonterizma i promocija pozitivnih primera mladih.

Na osnovu upitnika kreiranog za potrebe Lokalnog akcionog plana za mlade, mladi su u različitim procentima izrazili zainteresovanost za teme od značaja za njih u lokalnoj zajednici.

Aktivizam mladih podrazumeva društveni angažman mladih u najširem smislu te reči. Mnogi mladi smatraju da niko ne želi da čuje njihovo mišljenje i uvereni su da će ih stariji ometati u radu. Ipak, kao poseban razlog za nevolontiranje mladi često navode da ih nikada niko nije pozvao i pitao da se uključe u bilo kakvu aktivnost.

Informisanje se odnosi na deljenje pozitivnih primera koje ostvaruju institucije, grupe ili pojedinci (realizovane aktivnosti KZM i drugih institucija u kojima su učestvovali mladi, projekti, pojedinačni uspesi sportista, umetnika, muzičara, mladih preduzetnika). Cilj je probuditi pozitivnu kompeticiju. Iste informacije istovremeno će se smenjivati na svim televizorima na svim lokacijama.

Internet platformom će se rukovoditi putem računara iz KZM  u čiji delokrug posla spada informisanje mladih o događajima od interesa za njih.

Potreba za ovakvim inovativnim pristupom informisanja mladih proizilazi iz činjenice da ne postoji jedinstveno mesto ili sajt koji informiše mlade o svim događajima od interesa za njih, društvene mreže se (kao sredstvo informisanja) brzo smenjuju u pogledu popularnosti i forma informacije nije prilagođena mladima.

Na skupovima gde su tema mladi, govori se o značaju aktivizma. Nerazvijenost aktivizma proizilazi iz nedovoljne motivisanosti mladih, a nemotivisanost iz neinformisanosti.

Opremanjem prostora koji okupljaju najveći broj mladih, unapređuju se uslovi za informisanje mladih, a posledično utiče na motivisanost i aktivizam.

foto: KZM

https://infosvetionik.rs/2018/08/01/kzm-cacak-potpisan-ugovor-sa-ministarstvom-sporta-odobrena-novcana-sredstva-za-projhekat-info-aktivizam/

Uspon
Back to top button