Вести

Лекарска слава Свети врачи заједнички обележена у Дому здравља

Дом здравља Ваљево био је овогодишњи домаћин заједничког обележавања лекарске славе Свети врачи Козма и Дамјан за Општу болницу и Дом здравља Ваљево. У чину резања славског колача учествовали су директори обе установе: др Бранка Антић и др Бојана Јанковић, са сарадницима. Обред je водио епископ ваљевски Господин Исихије који је у беседи, између осталог, рекао:

 

– Нека је срећан и благословен овај дан: слава болничке капеле, Болнице и Дома здравља и свих лекара. Свети Козма и Дамјан су чувени бесребреници и исцелитељи, узор су свима нама како живот треба да се посвети Богу и ближњима. Јер, они су били врсни лекари, али су сву наду полагали у Господа. Живели су тако да раде са благословом божјим и да, осим онога што се по природним законима одвија као последица њиховог лекарског деловања, преносе и благодат Божју, која исцељује тело, душу и дух. Право здравље је да волимо ближње и да се трудимо свим снагама за њих.

 

Др Бојана Јанковић је констатовала да лекари и данас треба да следе начин на који су деловали Козма и Дамјан – да скромно и ненаметљиво наставе традицију лечења коју су они започели.

 

Међу званицама био је и градоначелник Лазар Гојковић са сарадницима, као и представници бројних институција у граду, попут Војске Србије, Полицијске управе, РФЗО, судова, Матичне библиотеке, затим привреде и други.

 

У јутарњим сатима, у цркви посвећеној Светим врачима у кругу Опште болнице, свету архијерејску литургију служио је епископ ваљевски Господин Исихије, уз саслуживање бројног свештенства.

Uspon
Back to top button