Вести

Обележeн Светски дан борбе против дијабетеса

Служба поливалентне патронаже и Превентивни центар Дома здравља, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Медицинском школом и Црвеним крстом Ваљево, у понедељак 14. новембра обележили су Светски дан борбе против дијабетеса.

Превентивна акција је организована у одељењима Медицине рада и Опште медицине Дома здравља. Пацијентима је мерен ниво шећера у крви и притисак, уз савете о здравим стиловима живота, поделу едукативног материјала и видео презентацију.

Др Милица Милићевић, специјалиста опште медицине и шеф Превентивног центра Дома здравља Ваљева, истакла је да особе са дијабетесом захтевају сталну негу и подршку, како би имали контролу над својим стањем и спречили компликације.

„Дијабетес је главни узрок слепила, можданог и срчаног удара, отказивања бубрега и ампутације доњих екстремитета. Зато је врло важно да га на време препознамо, спречимо ако је могуће и адекватно лечимо. Те активности се спроводе свакодневно у нашем Саветовалишту за дијабетес, као и у осталим лекарским ординацијама. Како спречити настанак дијабетеса? Физичка активност, избалансирана исхрана, сан и избегавање конзумирања дувана. Ако до дијабетеса и дође лечимо га савременим адекватним терапијама, редовним контролама код изабраног лекара и у Саветовалишту за дијабетес, а увек под главном одговорношћу специјалисте ендокринолога. Живимо у временима када су особе са дијабетом изложене још једној здравственој претњи, а то је КОВИД-19, који им изазива још теже компликације.“

Снежана Маринковић из Одсека за промоцијау здравља ЗЗЈЗ Ваљево истакла је да се једино едукацијом може побољшати свест људи јер је у Србији тренутно око 710 хиљада оболелих. „Превентива је кључна: треба смањити стрес тако што ћемо имати неку физичку активност или прошетати најмање 30 минута дневно, редовне оброке и правилан избор намирница, без брзе хране, газираних пића и рафинисаних шећера. Осим тога, кроз едукацију треба научити да се правилно живи са дијабетесом како би се побољшао квалитет живота.“

Професор Медицинске школе Ивана Илић предводила је своје ученике, који су мерили притисак пацијентима, делили здравствено-васпитни материјал и давали информације о превенцији дијабетеса. На овај начин су се, између осталог, активно укључили и у обележавање 100 година постојања Медицинске школе, нагласила је професорка Илић.

Главна сестра Патронаже Весна Павловић најавила је за 29. новембар у 18 часова трибину у Едукативном центру намењену превенцији шећерне болести. На трибини ће педијатар др Јелена Јовановић говорити о дијабетесу типа 1, заступљеном код деце. Гинеколог др Ивана Ракић имаће излагање о инсулинској резистенцији, све присутнијој у трудноћи. Лекари Превентивног центра представиће рад Саветовалишта за дијабетес и досадашња искуства, а патронажне сестре ће говорити о превентивним активностима.

Uspon
Back to top button