ВестиРегион

Малишани из Вуковара посетили Музеј дипломатије

[hr style=“double“]izvor:msp foto:msp[hr style=“double“]

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u organizaciji Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Vukovar, 126 mališana iz ovog grada koji na jesen kreću u prvi razred, posetilo Muzej diplomatije

Mališani su u pratnji 14 vaspitača posetili Ministarstvo na Dan otvorenih vrata u Muzeju diplomatije, u okviru brojnih manifestacija obeležavanja Dana Evrope, kada se tradicionalno otvaraju vrata institucija i organizuju različite aktivnosti i skupovi namenjeni miru i solidarnosti među evropskim zemljama.

Nakon posete OŠ Vuk Karadžić iz Kraljeva po programu “Kad porastem biću diplomata” ovo je do sada prva i najveća organizovana poseta dece iz regiona.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova ambasador Aca Jovanović pozdravio je mališane, ukazavši na to da su se ove godine navršile 72 godine od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom a takođe i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, nakon razaranja i patnji u Drugom svetskom ratu.

Jovanović je, uz ocenu da su deca ukras i nada boljeg sveta, poželeo mališanima bezbrižno i srećno detinjstvo, ukazavši na to da dva pomenuta važna događaja u istoriji Evrope imaju poseban značaj, jer su označili prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorili put stvaranju zajednice zemalja na kontinentu sa kojeg su započeta oba svetska rata.

Takođe, on im je poželeo da rastu uz evropske vrednosti i civilizacijske tekovine čovečanstva, kao što su garantovana dečja i ljudska prava.

Jovanović je podsetio na to da je ove godine 70 godina UNICEF-a i najavio da će u Muzeju diplomatije početkom jeseni biti organizovan javni čas o dečjim pravima i izložba o UNICEF-u na koju će biti pozvani da ponovo dođu.

Manifestacije se, kako je dodao, pripremaju sa direktorom Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sent-Loom, direktnim potomkom legendarnog ambasadora Haitija Emila Sent-Loa koji je predstavio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini UN-a 10. decembra 1948. godine.

Na kraju druženja, mališani su pre odlaska nacrtali svoje poruke ministru Ivici Dačiću za Dan Evrope sa svojim željama, koje će biti uramljene i postavljene u Muzeju diplomatije, a ambasador Ljiljana Nikšić uručila im je prigodne poklon donacije Ministarstva spoljnih poslova: slikovnice “Heroji ćirilice” i “Ljubičanstvenu priču o Danima jorgovana o Jeleni Anžujskoj i Urošu Nemanjiću, kao i poklone Zavoda za udžbenike i Turističke organizacije Beograda, navodi se u saopštenju.

Uspon
Back to top button