ВестиКултураХроника

Марија Обрадовић-апсолутни победник Фестивала флаутиста

Доделом награда и свечаним концертом победника синоћ су завршени овогодишњи Сусрети флаутиста „Тахир Куленовић“ у Ваљеву.

„Поносан сам што је Фестивал флаутиста на свој 18. рођендан достигао пуну зрелост. То се огледа како у броју учесника, тако и у квалитету музицирања. Фестивал је био храбра визија покојног професора Тахира Куленовића која се сада остварује у пуној мери. Ове године имали смо праву малу експлозију квалитета у наступима ученика основних школа. Та околност нас посебно радује“, рекао је на завршној свечаности мр Миомир Симоновић, председник жирија фестивала.

Апсолутни победник Фестивала флаутиста је Марија Обрадовић, ученица трећег разреда Основне музичке школе „Живорад Грбић“ у Ваљеву. Марија је победник и у категорији такмичара основних школа. Да се ради о изузетном таленту могли су да закључе и музички лаици након Маријиног наступа.

Победник у категорији средњих музичких школа је Вјешеслава Лапта из пољског града Вроцлава.

У категорији музичких академија прво место припоало је Санди Машић са београдске Музичке академије.

Фото:СМШ"Живорад Грбић"
Фото:СМШ“Живорад Грбић“

Ове године уведене су награде за најбољег професора и за најбољег клавирског сарадника. Награде су добили професори ваљевске Средње музичке школе, Александар Бурјкет и мр Иван Рабасовић.

Мр Миомир Симоновић је рекао да му представља велико задовољство да награде уручи овој двојици професора. Јер, „проф. Александар Буркет годинама припрема невероватан број ученика за наступе и такмичења, и показује како треба свирати флауту. Проф. Иван Рабасовић, награђен за клавирску сарадњу, својим умећем и талентом представљао би драгоценост за сваку музичку установу“.

За дугогодишњу сарадњу са фестивалом награђене су музичке школе“Теодор Тоша Андрејевић“ из Рузме и „Лаза Мицев Рале“ из Кавадараца у Македонији.

Потом је одржан завршни концерт победника фестивала, који су још увек били у Ваљеву, и ансабла „Флаутисимо“, састављеног од ученица Основне школе „Живорад Грбић“.

Све у свему било је то вече лепе атмосфере, доброг музицирања, награда и искрених аплауза.

Uspon
Back to top button