Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKulturaHronika

Marija Obradović-apsolutni pobednik Festivala flautista

Dodelom nagrada i svečanim koncertom pobednika sinoć su završeni ovogodišnji Susreti flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu.

“Ponosan sam što je Festival flautista na svoj 18. rođendan dostigao punu zrelost. To se ogleda kako u broju učesnika, tako i u kvalitetu muziciranja. Festival je bio hrabra vizija pokojnog profesora Tahira Kulenovića koja se sada ostvaruje u punoj meri. Ove godine imali smo pravu malu eksploziju kvaliteta u nastupima učenika osnovnih škola. Ta okolnost nas posebno raduje”, rekao je na završnoj svečanosti mr Miomir Simonović, predsednik žirija festivala.

Apsolutni pobednik Festivala flautista je Marija Obradović, učenica trećeg razreda Osnovne muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu. Marija je pobednik i u kategoriji takmičara osnovnih škola. Da se radi o izuzetnom talentu mogli su da zaključe i muzički laici nakon Marijinog nastupa.

Pobednik u kategoriji srednjih muzičkih škola je Vješeslava Lapta iz poljskog grada Vroclava.

U kategoriji muzičkih akademija prvo mesto pripoalo je Sandi Mašić sa beogradske Muzičke akademije.

Foto:SMŠ"Živorad Grbić"
Foto:SMŠ”Živorad Grbić”

Ove godine uvedene su nagrade za najboljeg profesora i za najboljeg klavirskog saradnika. Nagrade su dobili profesori valjevske Srednje muzičke škole, Aleksandar Burjket i mr Ivan Rabasović.

Mr Miomir Simonović je rekao da mu predstavlja veliko zadovoljstvo da nagrade uruči ovoj dvojici profesora. Jer, “prof. Aleksandar Burket godinama priprema neverovatan broj učenika za nastupe i takmičenja, i pokazuje kako treba svirati flautu. Prof. Ivan Rabasović, nagrađen za klavirsku saradnju, svojim umećem i talentom predstavljao bi dragocenost za svaku muzičku ustanovu”.

Za dugogodišnju saradnju sa festivalom nagrađene su muzičke škole”Teodor Toša Andrejević” iz Ruzme i “Laza Micev Rale” iz Kavadaraca u Makedoniji.

Potom je održan završni koncert pobednika festivala, koji su još uvek bili u Valjevu, i ansabla “Flautisimo”, sastavljenog od učenica Osnovne škole “Živorad Grbić”.

Sve u svemu bilo je to veče lepe atmosfere, dobrog muziciranja, nagrada i iskrenih aplauza.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!