Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Prvo ovogodišnje ”Medicinsko selo”

U Valjevskoj Kamenici je u nedelju održano prvo ovogodišnje „Medicinsko selo”. Već tradicionalnu manifestaciju ovaj put iskoristilo je 290 meštana Kamenice i okolnih sela da potpuno besplatno i na licu mesta urade kompletne medicinske preglede. Pod sloganom „Život teče – zdravlje najpreče” lekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo sproveli su ovu masovnu preventivnu akciju kontrole zdravlja, u saradnji sa Mesnom zajednicom Kamenica, tokom koje je urađeno ukupno 788 različitih medicinskih pregleda. Meštanima Kamenice na raspolaganju su bili specijalisti opšte medicine, ginekologije i pedijatrije Doma zdravlja, a od specijalista iz Opšte bolnice preglede su sproveli internisti, ORL, fizijatar, neuropsihijatar i hirurg. Medicinske ekipe bile su raspoređene u prostorijama dve zgrade OŠ „Milovan Glišić” i u Zdravstvenoj stanici Kamenica.

Možete pogledati na:

Najbrojniji su bili internistički pregledi koje je iskoristilo 120 meštana, pa su tom prilikom rađeni EKG srca, zatim ultrazvučni pregled abdomena i štitne žlezde. Zapažanje je da polovina od tih ljudi nije imala zdravsteveno osiguranje, pa ne čudi što su neki rekli da su poslednji put bili kod lekara pre 20 godina. Internista je istakao da se radi uglavnom o starijoj populaciji koja zašla u sedmu deceniju pa su i prisutne uobičajene hronične bolesti i njihove posledice hipertenzija i hronična srčana slabost kao i poremećaji srčanog ritma.

Prema rečima onkologa, žene na selu imaju solidno zdravstveno stanje bez zapuštenih lezija, iako većina nikada nije bila na mamografskom pregledu koji ih po životnojn dobi obuhvata skrining programom.

Tokom manifestacije održana je i tribina za zdravstvene radnike „Značaj preventivnih aktivnosti za zdravlje stanovništva i aktuelne teme u zdravstvu” na kojoj su prisustvovali dr Slobodan Gvozdenović, narodni poslanik , dr Dobrivoje Grujičić, direktor Opšte bolnice Valjevo kao i gosti iz Domova zdravlja Bajina Bašta, Čajetina i Mionica.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!