ВестиИнформације

Прво овогодишње ”Медицинско село”

У Ваљевској Каменици је у недељу одржано прво овогодишње „Медицинско село”. Већ традиционалну манифестацију овај пут искористило је 290 мештана Каменице и околних села да потпуно бесплатно и на лицу места ураде комплетне медицинске прегледе. Под слоганом „Живот тече – здравље најпрече” лекари и медицинско особље Дома здравља и Опште болнице Ваљево спровели су ову масовну превентивну акцију контроле здравља, у сарадњи са Месном заједницом Каменица, током које је урађено укупно 788 различитих медицинских прегледа. Мештанима Каменице на располагању су били специјалисти опште медицине, гинекологије и педијатрије Дома здравља, а од специјалиста из Опште болнице прегледе су спровели интернисти, ОРЛ, физијатар, неуропсихијатар и хирург. Медицинске екипе биле су распоређене у просторијама две зграде ОШ „Милован Глишић” и у Здравственој станици Каменица.

Можете погледати на:

Најбројнији су били интернистички прегледи које је искористило 120 мештана, па су том приликом рађени ЕКГ срца, затим ултразвучни преглед абдомена и штитне жлезде. Запажање је да половина од тих људи није имала здравстевено осигурање, па не чуди што су неки рекли да су последњи пут били код лекара пре 20 година. Интерниста је истакао да се ради углавном о старијој популацији која зашла у седму деценију па су и присутне уобичајене хроничне болести и њихове последице хипертензија и хронична срчана слабост као и поремећаји срчаног ритма.

Према речима онколога, жене на селу имају солидно здравствено стање без запуштених лезија, иако већина никада није била на мамографском прегледу који их по животнојн доби обухвата скрининг програмом.

Током манифестације одржана је и трибина за здравствене раднике „Значај превентивних активности за здравље становништва и актуелне теме у здравству” на којој су присуствовали др Слободан Гвозденовић, народни посланик , др Добривоје Грујичић, директор Опште болнице Ваљево као и гости из Домова здравља Бајина Башта, Чајетина и Мионица.

Uspon
Back to top button