ВестиКолумне

Медији чувају власт у Ваљеву

Најмање два портала, једна телевизија, локални лист, три дописника великих београдских листова и једна радио-станица, чувају и подржавају постојеће стање у Ваљеву. То значи стање у коме не постоји тржиште и за ова гласила, како би исплаћивала иоле редовне и минималне хонораре запосленима и сарадницима. Изузетак је локални лист, који ионако не живи од новинарских текстова. То значи и очување стања са забрињавајућим бројем незапослених, без изгледа да се у блиској перспективи њихов број осетно смањи. Као и стања у коме млади гледају да оду из Ваљева, а они који остају чекају у реду пред страначким шефовима да би добили било какав посао.
Али у овим гласилима неће рећи да подржавају такво стање. Они ће тражити, прижељкивати или подстицати инцидентне ситуације, да би се уместо суштинским питањима у недоглед бавили њима. Та гласила мисле да је то начин да се реална алтернатива оваквом стању (СНС), њени представници, прикажу горим од самих бандита и самих ђавола.
Могуће је да неки од њих то раде из убеђења да бране добру ствар, и да се боље не може, али мислимо да ту ипак преовлађује новац, који се добија од власти или од спонзора којима никако не одговара да у Ваљеву дође до промене.
Онда ово вишемесечно запевање зашто премијер Александар Вучић не долази у Ваљево. Не верујемо да горе од жеље да виде премијера Вучића. Основано је помислити да су и они на становишту да премијер има велики утицај и да после његове посете неком месту, ту дођу и инвеститори. Пошто председник владе још није посетио Ваљево, то по њима значи да он има нешто против Ваљева и да овај град лишава одређеног броја нових радних места. На страницама нашег портала, већ је објашњено због чега премијер до сада није био у Ваљеву. И најављена је његова посете за 28 март.
На страну што посао председника владе и није да у сваки град доводи инвеститоре. Његов посао је да обезбеди стабилност у земљи и да Србију генерално учини привлачном за инвеститоре. Како стране, тако и домаће.
Чак и да се догоди да после премијерове посете дођу неки инвеститори, на то би се овде гледало с великом дозом мрзовољности: шта је, рецимо, 300 радних места, могли смо то и сами, колико су добили Врање или Суботица и сл. Такав је то менталитет.
Влада Србије одговорна је у пуној мери за стање у Србији. Руководство Ваљева одговорно је у највећој мери за прилике у Ваљеву. Како ово садашње руководство, тако и свако будуће.
Овај портал може критички да пише о ваљевским приликама што и чини. Али ће о личностима о којима пише говорити с примереним поштовањем. Суштина ствари је на првом месту, а зађевице, догођени или прижељкивани инциденти су нешто друго. То се не може заменити једно другим. Тако не иде.

Uspon
Back to top button