Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKolumne

Mediji čuvaju vlast u Valjevu

Najmanje dva portala, jedna televizija, lokalni list, tri dopisnika velikih beogradskih listova i jedna radio-stanica, čuvaju i podržavaju postojeće stanje u Valjevu. To znači stanje u kome ne postoji tržište i za ova glasila, kako bi isplaćivala iole redovne i minimalne honorare zaposlenima i saradnicima. Izuzetak je lokalni list, koji ionako ne živi od novinarskih tekstova. To znači i očuvanje stanja sa zabrinjavajućim brojem nezaposlenih, bez izgleda da se u bliskoj perspektivi njihov broj osetno smanji. Kao i stanja u kome mladi gledaju da odu iz Valjeva, a oni koji ostaju čekaju u redu pred stranačkim šefovima da bi dobili bilo kakav posao.
Ali u ovim glasilima neće reći da podržavaju takvo stanje. Oni će tražiti, priželjkivati ili podsticati incidentne situacije, da bi se umesto suštinskim pitanjima u nedogled bavili njima. Ta glasila misle da je to način da se realna alternativa ovakvom stanju (SNS), njeni predstavnici, prikažu gorim od samih bandita i samih đavola.
Moguće je da neki od njih to rade iz ubeđenja da brane dobru stvar, i da se bolje ne može, ali mislimo da tu ipak preovlađuje novac, koji se dobija od vlasti ili od sponzora kojima nikako ne odgovara da u Valjevu dođe do promene.
Onda ovo višemesečno zapevanje zašto premijer Aleksandar Vučić ne dolazi u Valjevo. Ne verujemo da gore od želje da vide premijera Vučića. Osnovano je pomisliti da su i oni na stanovištu da premijer ima veliki uticaj i da posle njegove posete nekom mestu, tu dođu i investitori. Pošto predsednik vlade još nije posetio Valjevo, to po njima znači da on ima nešto protiv Valjeva i da ovaj grad lišava određenog broja novih radnih mesta. Na stranicama našeg portala, već je objašnjeno zbog čega premijer do sada nije bio u Valjevu. I najavljena je njegova posete za 28 mart.
Na stranu što posao predsednika vlade i nije da u svaki grad dovodi investitore. Njegov posao je da obezbedi stabilnost u zemlji i da Srbiju generalno učini privlačnom za investitore. Kako strane, tako i domaće.
Čak i da se dogodi da posle premijerove posete dođu neki investitori, na to bi se ovde gledalo s velikom dozom mrzovoljnosti: šta je, recimo, 300 radnih mesta, mogli smo to i sami, koliko su dobili Vranje ili Subotica i sl. Takav je to mentalitet.
Vlada Srbije odgovorna je u punoj meri za stanje u Srbiji. Rukovodstvo Valjeva odgovorno je u najvećoj meri za prilike u Valjevu. Kako ovo sadašnje rukovodstvo, tako i svako buduće.
Ovaj portal može kritički da piše o valjevskim prilikama što i čini. Ali će o ličnostima o kojima piše govoriti s primerenim poštovanjem. Suština stvari je na prvom mestu, a zađevice, dogođeni ili priželjkivani incidenti su nešto drugo. To se ne može zameniti jedno drugim. Tako ne ide.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!