Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Međunarodni sajam građevinarstva od 19. do 23. aprila

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović najavila je danas da će na Međunarodnom sajmu građevinarstva “SEEBBE” u Beogradu učestvovati više od 550 izlagača iz 30 zemalja.

Damnjanović je na konferenciji za novinare istakla da ova manifestacija, koja će biti održana od 19. do 23. aprila, ima značajnu ulogu u afirmaciji građevinske struke.

Donošenjem seta novih zakona građevinarstvo u Srbiji doživelo je procvat, ocenila je ona i kao primer navela Zakon o planiranju i izgradnji i uvođenje izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, koje investitorima omogućavaju da brzo dođu do potrebne dokumentacije.

Pre sprovođenja reformi, u Srbiji se čekalo 264 dana na izdavanje dozvole, dok je danas prosečno vreme za dobijanje tog dokumenta pet dana, precizirala je državni sekretar.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji je registrovano približno 28.000 privrednih subjekata koji se bave građevinarstvom, a u tom sektoru je zaposleno 115.000 ljudi.

Resorno ministarstvo čini sve u skladu sa svojim mogućnostima kako bi stvorilo uslove za napredak građevinarstva, koje trenutno učestvuje u ukupnom BDP-u pet odsto, dok je cilj da do 2020. godine to učešće bude bar sedam odsto, navela je Damnjanović.

Izlagači će nastupiti u šest hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, a ovogodišnji moto sajma je “Zlatna grana srpske privrede”.

Ova manifestacija će okupiti vodeće kompanije iz svih segmenata građevinske industrije iz Srbije i regiona, kao i iz Austrije, Bugarske, Češke, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Turske i drugih država.

[hr style=”double”]srbija.gov.rs foto:sajam.rs[hr style=”double”]

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!