ВестиРегион

Србија очекује наставак снажне подршке Немачке

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu i da želi da utiče stabilizujuće na ostale zemlje zapadnog Balkana, uz poruku da će nastaviti sa takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu državu.
Vučić je na konferenciji za novinare u Vili „Mir“, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova SR Nemačke Zigmarom Gabrijelom, istakao da je ta zemlja uvek pružala punu podršku stabilnosti čitavog regiona zapadnog Balkana, kao i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je dobila od Vlade Nemačke.

Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju, ponovio je premijer.

On je naglasio da Srbija danas Nemačku vidi kao vodeću zemlju Evropske unije i od nje očekuje nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje naša zemlja mora da sprovede, poput efikasnijeg pravosuđa i bolje brige o javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan je od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak.

Stanje javnih finansija je dobro, što smo uspeli da postignemo zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i zapošljavanju ljudi, ukazao je Vučić i obavestio Gabrijela o tome da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada dvostruko smanjena.

To, kako je ocenio, i dalje nije dovoljno dobar rezultat, zbog čega Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.

Premijer je iskazao zahvalnost Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije, ističući da je on dobrodošao u Srbiju.

Verujem da će Vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i Vašoj podršci u nastavku dijaloga sa Prištinom i očuvanju mira i stabilnosti, zaključio je Vučić.

Gabrijel je ukazao na to da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući radu Vlade koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana.

To je od velikog značaja i dobro za građane Srbije, ocenio je on i uputio čestitke premijeru povodom pobede na predsedničkim izborima, uz očekivanje da će nastaviti da vodi zemlju u istom pravcu.

Na tom putu, kako je rekao, ima još dosta posla, posebno u oblasti vladavine prava, nezavisnog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore i kako bi građani počeli da osećaju dobrobit.

Veoma je važno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, poručio je Gabrijel i naglasio da je za poštovanje to što je srpsko stanovništvo, uprkos teškim životnim okolnostima, prihvatilo izazov reformi.

On je preneo da je Srbija za Nemačku država koja se zalaže za stabilnost u regionu i koja je usmerena ka Evropskoj uniji, ocenivši da će međusobna saradnja dveju zemalja biti na obostranu korist.

Zahvaljujući radu Vlade Srbije znamo da ste garant stabilnosti u regionu, a Nemačka oseća kao svoju obavezu da zemlje Balkana prati na putu ka Uniji, naveo je ministar.

Gabrijel je dodao da je važno nastaviti proces reformi da bi Srbija postala atraktivna i za nemačka srednja preduzeća, koja ne žele kompleksne uslove za investiranje.

[hr style=“double“]srbija.gov.rs foto politika.rs[hr style=“double“]

Uspon
Back to top button