Вести

Меланом коже је могуће потпуно излечити

Еуромеланом 2016, Европски дан борбе против меланома коже, обележен је у понедељак у у двадесет и четири града, међу њима и у Ваљеву, бесплатним предгледима коже. У Општој болници у амбуланти кожног одељења прегледана су 72 пацијента, од тог броја два пацијента су имала сумњиве промене на меланом и они су упућени на даљу дијагностику у Београд. Код неколико пацијената су уочене атипичне промене на младежима, али које ће се за сада само пратити.

Карцином коже спада међу десет најчешћих малигних тумора у свету. У Србији се, према најновијим подацима, годишње дијагностификује око 500 оболелих. Малигнитет коже у свету је у порасту па је Европски дан борбе против меланома својеврстан апел да се схвати важност превенције. Управо зато што проценат излечења малигнитета коже зависи највише од брзине откривања промена на младежима; конролни прегледи требало би да се обављају бар једном годишње.

Најмалигнији тумор је меланом коже јер најбрже метастазира али на срећу, управо зато њега је и најмање. Ова кампања која се спроводи већ годинама у могоме је повећала свест људи о овој болести па су почели редовније и у већем броју да долазе на прегледе. Свака промена на младежима, нагло увећање, уколико је неправилног облика, или ако се око њега појави црвенило или ако крвари, све су то знаци да треба доћи на преглед . Уколико се меланом открије на време, ако није почео да се шири, шансе за излечење су веома велике, да не кажем скоро стопостотне ”, каже Љиљана Медић, начелница Одељења за кожне и венеричне болести Опште болнице у Ваљеву.

Она упозорава да су нарочит фактор ризика опекотине настале у дечијем узрасту. Такође, обавезна је заштита током излагања сунцу. Порука је не излагати се сунцу онда кад је зрачање највеће, односно боравити на сунцу пре 11 часова пре подне и после 15 часова поподне, и обавезно је коришћење крема са фактором заштите. Зависно од типа коже -ако је кожа светлија фактор мора бити већи а уколико је кожа тамнија фактор може бити нижи. Креме са факторима заштите треба намазати пре изласка на сунце а ако се на сунцу борави дуже, цео дан, онда их наносити на свака два три сата.

Uspon
Back to top button