Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Melanom kože je moguće potpuno izlečiti

Euromelanom 2016, Evropski dan borbe protiv melanoma kože, obeležen je u ponedeljak u u dvadeset i četiri grada, među njima i u Valjevu, besplatnim predgledima kože. U Opštoj bolnici u ambulanti kožnog odeljenja pregledana su 72 pacijenta, od tog broja dva pacijenta su imala sumnjive promene na melanom i oni su upućeni na dalju dijagnostiku u Beograd. Kod nekoliko pacijenata su uočene atipične promene na mladežima, ali koje će se za sada samo pratiti.

Karcinom kože spada među deset najčešćih malignih tumora u svetu. U Srbiji se, prema najnovijim podacima, godišnje dijagnostifikuje oko 500 obolelih. Malignitet kože u svetu je u porastu pa je Evropski dan borbe protiv melanoma svojevrstan apel da se shvati važnost prevencije. Upravo zato što procenat izlečenja maligniteta kože zavisi najviše od brzine otkrivanja promena na mladežima; konrolni pregledi trebalo bi da se obavljaju bar jednom godišnje.

Najmaligniji tumor je melanom kože jer najbrže metastazira ali na sreću, upravo zato njega je i najmanje. Ova kampanja koja se sprovodi već godinama u mogome je povećala svest ljudi o ovoj bolesti pa su počeli redovnije i u većem broju da dolaze na preglede. Svaka promena na mladežima, naglo uvećanje, ukoliko je nepravilnog oblika, ili ako se oko njega pojavi crvenilo ili ako krvari, sve su to znaci da treba doći na pregled . Ukoliko se melanom otkrije na vreme, ako nije počeo da se širi, šanse za izlečenje su veoma velike, da ne kažem skoro stopostotne ”, kaže Ljiljana Medić, načelnica Odeljenja za kožne i venerične bolesti Opšte bolnice u Valjevu.

Ona upozorava da su naročit faktor rizika opekotine nastale u dečijem uzrastu. Takođe, obavezna je zaštita tokom izlaganja suncu. Poruka je ne izlagati se suncu onda kad je zračanje najveće, odnosno boraviti na suncu pre 11 časova pre podne i posle 15 časova popodne, i obavezno je korišćenje krema sa faktorom zaštite. Zavisno od tipa kože -ako je koža svetlija faktor mora biti veći a ukoliko je koža tamnija faktor može biti niži. Kreme sa faktorima zaštite treba namazati pre izlaska na sunce a ako se na suncu boravi duže, ceo dan, onda ih nanositi na svaka dva tri sata.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!