Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Ministarka Zorana Mihajlović obišla branu „Stubo-Rovni“

Za završetak višenamenskog hidrosistema brane „Stubo- Rovni“ kod Valjeva, biće opredeljeno između 50 i 60 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, nastavljajući danas posetu Valjevu, obilaskom ovog hidrosistema.

„Ovo je strateški važno, kada govorimo o vodosnabdevanju ovog kraja i Srbije, o čemu moramo kao država da vodimo računa. Tokom ove godine, cela Vlada, zato što to ne može samo jedno ministarstvo, razgovaraće na koji način nastaviti dalja ulaganja, jer je potreban veliki novac. Jedan deo novca je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja, a to je 6,5 miliona evra. Ostalo očekujem da dogovorimo do septembra u celoj Vladi na koji način ćemo finansirati, da bismo imali planirano u budžetu za 2019. godinu. Ovo moramo konačno završiti, da ne dođemo u situaciju da za pet do deset godina pričamo da se radi već 40 godina. Vodosnabdevanje je važno, ali i zaštita od poplava i sve ostalo što donosi ovaj hidrosistem“, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović.

„Mi smo to i osetili, kada je brana 2014. godine bukvalno spasila Valjevo većih šteta i katastrofa“, naglasio je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović prilikom obilaska postrojenja i brane „Stubo-Rovni“.

Izgradnja brane je počela 1989. godine i do sada je uloženo oko 80 miliona evra iz fondova Republike Srbije, Evropske unije, grada Valjeva i donacija Češke Republike.

Potom je izgrađeno 27 kilometara cevovoda, postrojenje za preradu vode, kapaciteta 600 litara u sekundi, izmešten je deo magistralnog puta Valjevo- Bajina Bašta u dužini od 12 kilometara, a u funkciju je stavljen i sistem obaveštavanja i uzbunjivanja.

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!