Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
InformacijeRegion

Miroslavljevo jevanđelje biće izloženo u Narodnom Muzeju Srbije svake subote do 14. januara 2023. godine.

Miroslavljevo jevanđelje, rani srpski rukopis ispisan pismenima na najfinijem pergamentu i ukrašen sa gotovo tri stotine pozlaćenih inicijala i minijatura, biće izloženo u Narodnom Muzeju Srbije svake subote do 14. januara 2023. godine.
Miroslavljevo jevanđelje je najraskošnije opremljen rani srpski rukopis, jevanđelistar, bogoslužbena knjiga nastala osamdesetih godina 12. veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, brata velikog župana Stefana Nemanje.
Dijak Gligorije, čiji se potpis nalazi na poslednjem ispisanom listu, smatra se pisarem ili minijaturistom. Jevanđelje odlikuje jedinstveni splet romaničkog stila i vizantijske tradicije.
Inicijale odlikuje raznovrsnost u kombinovanju geometrijskih i floralnih prepleta, sa zoomorfnim elementima stvarnih i fantastičnih životinja.
Kožni povez jevanđelja, ukrašen monogramima, floralnim ornamentom i koncentričnim krugovima, najverovatnije potiče iz 14. veka, iz nekog od svetogorskih manastira.
Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje proglašeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. Godine, a u junu 2005. godine upisano je na listu Uneska, Pamćenje sveta (Memory of the World).
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!