ИнформацијеРегион

Мирослављево јеванђеље биће изложено у Народном Музеју Србије сваке суботе до 14. јануара 2023. године.

Мирослављево јеванђеље, рани српски рукопис исписан писменима на најфинијем пергаменту и украшен са готово три стотине позлаћених иницијала и минијатура, биће изложено у Народном Музеју Србије сваке суботе до 14. јануара 2023. године.
Мирослављево јеванђеље је најраскошније опремљен рани српски рукопис, јеванђелистар, богослужбена књига настала осамдесетих година 12. века по наруџбини хумског кнеза Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање.
Дијак Глигорије, чији се потпис налази на последњем исписаном листу, сматра се писарем или минијатуристом. Јеванђеље одликује јединствени сплет романичког стила и византијске традиције.
Иницијале одликује разноврсност у комбиновању геометријских и флоралних преплета, са зооморфним елементима стварних и фантастичних животиња.
Кожни повез јеванђеља, украшен монограмима, флоралним орнаментом и концентричним круговима, највероватније потиче из 14. века, из неког од светогорских манастира.
Због изузетног значаја и вредности, Мирослављево јеванђеље проглашено је за културно добро од изузетног значаја 1979. Године, а у јуну 2005. године уписано је на листу Унеска, Памћење света (Memory of the World).
Uspon
Back to top button