Вести

Наставак подршке Немачке Србији у процесу енергетске транзиције

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је синоћ са амбасадорком Савезне Републике Немачке у Републици Србији Анке Конрад о сарадњи двеју земаља у области енергетике и наставку подршке те земље у процесу енергетске транзиције.

У току је израда стратешких докумената које ће за резултат имати веће учешће обновљивих извора енергије у енергетском миксу и смањење емисије штетних гасова, делимо визију ЕУ и Немачке у погледу достизања климатске неутралности и веома нам је значајна њихова подршка ка том циљу, а да бисмо били енергетски безбеднији и независнији, мораћемо да градимо нове енергетске капацитете из обновљивих извора, соларне и ветроелектране, али и да смањујемо нерационалну потрошњу енергије, рекла је министарка енергетике.

Ђедовић је указала да то подразумева значајна финансијска средства, али и експертску подршку и подсетила да годинама уназад Немачка развојна банка КfW годинама заједно са Министарством реализује пројекте модернизације енергетске инфраструктуре који су значајни за енергетску транзицију и рационалну употребу енергије и сигурно ћемо наставити да радимо заједно на новим пројектима.

Амбасадорка Анке Конрад истакла је опредељеност Немачке продубљивању стратешког климатског партнерства са Србијом у заједничкој борби против климатских промена.

Настављамо да пружамо подршку Србији у процесу достизања њених климатских циљева и имплементације зелене агенде, пружањем подршке праведној транзицији, повећању коришћења обновљивих извора енергије и стварању зелене и одрживе економије, немачко искуство и експертиза могу бити од велике помоћи Србији која је у поступку израде стратешких енергетских докумената. Делимо заједничке циљеве и стојимо на располагању за сарадњу у новим пројектима, закључила је она.

Састанку су присуствовали директор Канцеларије Немачке развојне банке КfW Рудигер Хартман, шеф развојне сарадње у Амбасади Савезне Републике Немачке Кристијан Шилинг и представници ГИЗ-а, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Uspon
Back to top button