Вести

Норвешке енергетске компаније заинтересоване за улагања у Србији

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић састала се данас са делегацијом Краљевине Норвешке, коју је предводио заменик министра енергетике и специјални изасланик председника Владе Норвешке Андреас Бјеланд Ериксен.

На састанку је било речи о продубљивању сарадње двеју земаља у области енергетике, искуствима Норвешке у енергетској транзицији и могућностима за инвестирање норвешких енергетских компанија у Србији.

Ђедовић je указала на то да се енергетски системи широм света суочавају са великим изазовима, пре свега због раста цена енергије и енергената.

Како бисмо осигурали енергетску безбедност у наредним година, интензивно радимо на изградњи и планирању нових енергетских капацитета, навела је она и додала да je у реализацији планова Србија отворена за сарадњу са  међународним институцијама, али и приватним сектором.

Министарка је напоменула да су у припреми стратешки планови како бисмо повећали учешће обновљивих извора енергије и приближили се циљевима Зелене агенде.

У том смислу, добродошли су нам примери добре праксе, истакла је Ђедовић и додала да искуство Норвешке у многоме може допринети убрзању нашег путa ка климатској неутралности.

Ериксен је рекао да је Норвешка важан партнер Европе у време тешке енергетске кризе и да је повећала извоз гаса како би се одговорило на потребе европских потрошача.

Норвешке компаније су заинтересоване за сарадњу са Србијом у области обновљивих извора енергије, а имају и богато искуство у примени напредних технологија балансирања енергијом. Нордијски модел сарадње може послужити као добар пример за енергетску сарадњу на Западном Балкану,  поручио је он.

Састанку у Министарству рударства и енергетике присуствовао је и амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Јорн Еуген Јелстад.

Uspon
Back to top button