Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Norveške energetske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović sastala se danas sa delegacijom Kraljevine Norveške, koju je predvodio zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Bjeland Eriksen.

Na sastanku je bilo reči o produbljivanju saradnje dveju zemalja u oblasti energetike, iskustvima Norveške u energetskoj tranziciji i mogućnostima za investiranje norveških energetskih kompanija u Srbiji.

Đedović je ukazala na to da se energetski sistemi širom sveta suočavaju sa velikim izazovima, pre svega zbog rasta cena energije i energenata.

Kako bismo osigurali energetsku bezbednost u narednim godina, intenzivno radimo na izgradnji i planiranju novih energetskih kapaciteta, navela je ona i dodala da je u realizaciji planova Srbija otvorena za saradnju sa  međunarodnim institucijama, ali i privatnim sektorom.

Ministarka je napomenula da su u pripremi strateški planovi kako bismo povećali učešće obnovljivih izvora energije i približili se ciljevima Zelene agende.

U tom smislu, dobrodošli su nam primeri dobre prakse, istakla je Đedović i dodala da iskustvo Norveške u mnogome može doprineti ubrzanju našeg puta ka klimatskoj neutralnosti.

Eriksen je rekao da je Norveška važan partner Evrope u vreme teške energetske krize i da je povećala izvoz gasa kako bi se odgovorilo na potrebe evropskih potrošača.

Norveške kompanije su zainteresovane za saradnju sa Srbijom u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju i bogato iskustvo u primeni naprednih tehnologija balansiranja energijom. Nordijski model saradnje može poslužiti kao dobar primer za energetsku saradnju na Zapadnom Balkanu,  poručio je on.

Sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike prisustvovao je i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jorn Eugen Jelstad.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!