Вести

Други трилатерални Самит Мађарске, Србије и Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном у оквиру другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије. Том приликом, тројица званичника су потписала Меморандум о разумевању између Републике Аустрије, Мађарске и Републике Србије о јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

Други трилатерални Самит Мађарске, Србије и Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Данас смо потписали важан Меморандум о разумевању, а наши тимови настављају да раде на даљој конкретизацији активности. Поносни смо на чињеницу да ће српски, аустријски и мађарски полицајци заједно радити на овом задатку. Желимо да ту одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, а касније ћемо бити спремни да је заједно са Северном Македонијом померамо даље на југ. Тиме штитимо и чувамо Европу, али штитимо и своју земљу“, поручио је председник Вучић и додао да је број илегалних миграната готово удвостручен у односу на прошлу годину. Он је навео да је неколико корака већ предузето.
„Први кораци су усаглашавање визне политике са политиком Европске уније. Више немамо слободан визни режим са Тунисом, који је трајао од 1962. године, ни са Бурундијем, а ускоро ћемо морати са још две земље да имамо другачији визни режим, исти онакав какав постоји у Европској унији“, рекао је председник Вучић и објаснио да илегални мигранти у Србију најчешће стижу из две земље – Северне Македоније и Бугарске.
„Договорили смо се данас да заједнички, уз подршку Мађарске и Аустрије, ангажујемо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, да укључимо и значајну опрему, аутомобиле са термовизијским камерама и да покушамо да ту одбрамбену линију померимо на југ. Србија не жели да буде паркинг за илегалне мигранте“, истакао је председник Вучић и подсетио да је Србија према избеглицама и према онима којима је тешко увек имала разумевања и показивала солидарност, а то ће радити и даље.
Други трилатерални Самит Мађарске, Србије и Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Важан је договор о реадмисији, односно протеривању оних који немају шансе да добију азил, а желе по сваку цену да остану на нашој територији. За нас је то веома важан договор, јер ћемо морати да обезбеђујемо авионе за повратак у њихове земље. То је веома скупо. Те трошкове ћемо да поделимо са нашим партнерима из Мађарске и Аустрије“, истакао је председник Вучић и захвалио савезном канцелару Нехамеру на посвећености, а мађарском премијеру Орбану на свој помоћи коју је пружио Србији.
Савезни канцелар Републике Аустрије Карл Нехамер захвалио је председнику Србије на позиву и гостопримству, али и на сарадњи пуној поверења. Он је рекао да су Србија, Аустрија и Мађарска основале партнерство када је реч о борби против илегалних миграција и организованог криминала.
„Дошли смо до тачке где појединачне земље ЕУ траже нове видове партнерства ван онога што је могуће у ЕУ, јер оно што се до сада остварује унутар система азила ЕУ није довољно. Од нашег последњег сусрета много тога се догодило, председник Вучић се заложио да се азилантски туризам оконча и захваљујем му на томе што је озбиљно схватио бриге Аустрије и што је није оставио на цедилу“, истакао је канцелар Нехамер и најавио да ће Аустрија послати још 100 полицајаца и полицајки у заједничке тимове на границама и адекватно опремљена возила и дронове.
Други трилатерални Самит Мађарске, Србије и Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Захвалан сам и Србији и Мађарској што ћемо први пут покренути пројекат да се депортују мигранти који нелегално бораве у Србији. Ја сам ту платформу предложио још као министар унутрашњих послова и ставићу је на располагање Србији“, навео је аустријски канцелар и додао да Аустрија већ има 96.000 захтева за азил ове године, те да је то знак да досадашњи систем азила у ЕУ не функционише.
„Морамо брзо доћи до одлука и драго ми је што наше три земље заједнички раде на томе да заштите своје границе. То је снажнан сигнал што две државе чланице ЕУ, Мађарска и Аустрија, заједно са Србијом, заиста снажним и позуданим партнером, одавде шаљу сигнал Бриселу“, нагласио је канцелар Нехамер и истакао да је Аустрија страствени борац за то да државе Западног Балкана приступе ЕУ.
„И да партнери као што је Србија, не само добију перспективу, већ да се оствари и конкретан напредак, пошто су велики изазови у борби против илегалних миграција, тероризма и организованог криминала, као и када је реч о снабдевању енергијом. Ствари најбоље функционишу када се њима заједнички бавимо“, закључио је савезни канцелар Републике Аустрије Карл Нехамер.
Председник Владе Mађарске Виктор Орбан рекао је на конференцији за новинаре да се Мађарска налази у специфичној ситуацији јер јој је сусед Украјина, где је рат, и одатле је један притисак, а преко Србије долазе мигранти и то је други притисак.
Други трилатерални Самит Мађарске, Србије и Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Када си у опасности онда мораш да се трудиш да ту опасност отклониш. Ми се залажемо за мир. Ми са Србијом делимо судбину и у добру и у злу и помажемо када је коме потребна помоћ. Услед јучерашњег бомбардовања прекинут је довод нафте из правца Украјине у Мађарску, надам се да ће се данас то регулисати“, навео је премијер Орбан. Он је истакао да већ дуго води рат против илегалне миграције и додао да је око 250.000 покушаја преласка границе осујећено.
„Треба да им појаснимо да преко наше границе нема преласка. Мађарска је 1,6 милијарди евра уложила од 2015. године у заштиту граница. Кључна земља европске безбедности је Србија. Дужни смо да захвалимо Србији“, рекао је мађарски премијер и додао да би заштита од илегалне миграције била лакша ако би Србија била у ЕУ.
„Мађарска настоји да се Србији омогући чланство. Док се то не деси, морамо да ставимо границу што јужније. Ово ће бити дугорочан проблем“, закључио је председник Владе Мађарске Виктор Орбан.
Uspon
Back to top button