Вести

Нови ЦТ уређај стигао у службу Радиологије

Od 2002. godine kada je u tada Zdravstveni centar Valjevo, stigao prvi skener, kasnije je prvi multislajsni CT uređaj u Opštoj bolnici Valjevo nabavljen 2005. godine i od tada je na njemu u proseku godišnje rađeno oko 8000 pregleda. Od 2014. do 2016. je radio u havarijskom režimu i to isključivo za stacionirane pacijente.

U protekle dve godine zbog prestanka rada prethodnog uređaja, dijagnostika skenerom nije bila moguća što je u mnogome otežavalo rad lekarima sa jedne strane, a sa druge su pacijenti morali da idu u druge gradove da bi uradili CT dijagnostiku. Početkom novembra prošle godine potpisan je ugovor sa firmom „Beolaser“, a vrednost ovog skenera je 45 miliona dinara i sredstva je opredelilo Ministarstvo zdravlja. Preduzeće “Beolaser”, zastupnik i distributer je Toshiba medical systems, uređaja, koje je dobilo na tenderu posao nabavke novog skenera, isporučilo je prošlog petka novi uređaj

Opštoj bolnici Valjevo, a u toku je sklapanje i stavljanje u funkciju novog CT uređaja. U pitanju je 80 slajsni skener Aquilion prime Toshiba. Uređaj poseduje savremene programe koji omogućuju pored dosadašnje dijagnostike i širenje spektra usluga. Pre svega novi CT sadrži, angio program, zatim omogućuje praćenje nodusa kod plućnih oboljenja.

Ono što je za pacijente izuzetno značajno jeste mogućnost vremenskog skraćenja pregleda, kao i smanjanje količine kontrasta koji je kod pojedinih pregleda neophodno dati. 80 slajsni skener beleži i do 40% umanjenu dozu zračenja prilikom snimanja. Pacijenti su prethodne dve godine upućivani ili u Urgentni centar KCS ukoliko su hitni ili po dogovoru sa bolnicom u Šapcu za hospitalne pacijente radi snimanja CT uređajem.

Ovo će biti jedan od najsavremenijih uređaja u regionu. Zbog mogućnosti koje ovaj aparat nudi sigurno će se i broj procedura povećati. Ono što je za pacijente važno jeste da je tehnika napredovala i da je doza zračenja pri ovoj dijagnostici minimalna. Tačan datum početka rada novog skenera biće naknadno objavljen, a u toku su osim instaliranja novog CT uređaja 80 slajsnog skenera i nova obuka i edukacija kadra kako bi što pre počela sa radom nova dijagnostika najpre za stacionirane pacijente, a tek kasnije prema listama čekanja koje su ažurirane.

http://www.zcvaljevo.rs/

 

Uspon
Back to top button