Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegion

Novi poslovi sa Kinom vredni više od tri milijarde evra

[hr style=”double”]izvor:srbija.gov.rs foto:tanjug.rs[hr style=”double”]

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će tokom predstojeće posete Kini sa kompanijama iz te zemlje biti potpisano nekoliko sporazuma o infrastrukturnim projektima vrednim oko 3,2 milijarde evra.

Mihajlović je u izjavi za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije rekla da Srbija želi da bude saobraćajni i transportni centar ovog dela Evrope i da zato ulaže veliki novac u infrastrukturu.

Ona je navela da će u Pekingu, koji će posetiti zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem i još nekoliko ministara, potpisati nekoliko novih sporazuma sa kineskim kompanijama.

Jedan od njih je gradnja autoputa na Koridoru 11 do granice sa Crnom Gorom, drugi je Fruškogorski koridor, odnosno brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume, i gradnja treće deonice brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom, precizirala je Mihajlović.

Kada ovo završimo, kako je dodala, Srbiju više niko neće moći da zaobiđe na putu od severa ka jugu Evrope.

Ona je naglasila i da su svi ovi poslovi izuzetno važna šansa i za naše kompanije i naše radnike koji će dobiti priliku da rade na ovim projektima.

Mihajlović je napomenula da je već obezbeđeno da domaće kompanije u naredne dve godine konkurišu za poslove vredne 977 miliona evra.

Moj zadatak je da obezbedim posao za domaće firme, ali za one koje redovno izmiruju svoje obaveze i prema radnicima i prema državi. Zato je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva, donela preporuku da se na poslovima koje finansira država poslovi daju firmama sa “bele liste“, objasnila je ona.

Mihajlović je istakla da ona, kao i Vlada Srbije, podržavaju gradnju gondole na Zlatiboru, ali da i gondola, kao i sve ostalo, moraju da se grade po zakonu.

Ona je poručila da je nelegalna gradnja krivično delo i da je zbog toga inspekcija već podnela prijave protiv nadležnih u Čajetini.

Isto kao što smo, kako je navela, odbili zahtev za ozakonjenje objekta Islamske zajednice u Novom Pazaru, odbili zahteve preduzeća „Beograd na vodi“, odbili „Puteve Srbije“ i sve druge koji nisu uradili sve što treba po zakonu, tako i opština Čajetina mora da sakupi svu potrebnu dokumentaciju za gradnju gondole kako bi dobila građevinsku dozvolu.

Zakon mora da važi za sve, i na Zlatiboru i u Novom Pazaru i svuda u Srbiji, i mi se samo držimo zakona, ponovila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, bilo bi mnogo korisnije da nadležni u Čajetini vreme troše na sakupljanje dokumentacije, jer su najveći posao već uradili i nedostaje im samo još nekoliko stvari kako bi uredno dobili građevinsku dozvolu.

Govoreći o novom direktoru „Koridora Srbije“ Zoranu Babiću, Mihajlović je najavila da će odmah po povratku iz Kine imati sastanak sa čelnicima ove firme kako bi videla njihov plan i program završetka deonica na najvažnijoj saobraćajnici u zemlji – Koridoru 10.

Zanima me isključivo rezultat, a to je da investitor „Koridori Srbije“ u roku i kvalitetno urade svoj posao i završe Koridor 10. Ministarstvo i ja smo uvek na raspolaganju da im pomognemo, kao što smo i do sada radili, zaključila je ona.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!