Вести

Нови скенер у Општој болници Ваљево

U Opštu bolnicu Valjevo stigao je novi skener, čiju je nabavku sa 45 miliona dinara finansiralo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. U pitanju je 80 slajsni skener Aquilion prime Toshiba, koji poseduje savremene programe koji omogućavaju širi spektar usluga, pored dosadašnje dijagnostike. Novi skener sadrži angio program, omogućiće praćenje nodusa kod plućnih oboljenja. Jedna od značajnijih prednosti je i mogućnost vremenskog skraćenja pregleda, kao i smanjenje kontrasta koji je kod pojedinih pregleda neophodno dati. Novi skener beleži i do 40% umanjenu dozu zračenja prilikom snimanja.

Povodom instaliranja novog CT uređaja, Opštu bolnicu Valjevo je posetio doc. dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koji je ovom prilikom najavio dalja ulaganja u Opštu bolnicu Valjevo.

foto:Ž.Bošković skener
Valjevska Bolnica

„Ministarstvo planira da sa ulaganjima od oko 130 miliona zdravstvene ustanove u Srbiji podigne na nivo Beograda. Novi CT uređaj omogućiće podizanje zdravstvenih usluga u Oštoj bolnici Valjevo na viši nivo. Uz naše ulaganje imali smo u vidu i to da je ovo jedna od Opštih bolnica koja ima i Centar za vantelesnu oplodnju, a koji sjajno radi jer ima preko 200 rođenih beba. Tu je i angiosala koja je jako važna, a moram napomenuti i to da Zdravstveni centar Vojvodina ima samo jednu angiosalu, a ovaj region već ima svoju. Znamo da su među nezaraznim bolestima najzastupljenije bolesti srca i krvnih sudova. Obučen i stručan kadar za sve to ovde postoji i usvajaju se brojne dijagnostičke procedure. U ambulanti u Divcima je za potrebe pacijenata obezbeđen je lekar. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti biti u mogućnosti da nabavimo još jedan uređaj“, istakao je doc. dr Ferenc Vicko, državni sekratar Ministarstva zdravlja prilikom posete Valjevu. On je rekao i to da se Ministarstvo zalaže za dobre uslove rada, nova radna mesta kao i usavršavanje postojećih kadrova.

foto:Ž.Bošković skener
Valjevska Bolnica

O značaju nabavke novog skenera govorio je i gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović izrazivši zahvalnosti ministarstvu što je prepoznalo potrebu nabavke ovako značajnog uređaja „Znamo šta znači skener, posebno za nas lekare na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, u smislu diferencijalne dijagnostike i tretiranju

onkoloških pacijenata. Ono što je za nas najznačajnije jeste i tretman tih pacijenata. Grad Valjevo će učiniti sve da pomogne Opštu bolnicu koja pokriva jedan veliki region. Mi smo to već uradili i u prethodnom periodu. Državni sekretar je pomenuo da ćemo imati investiciju u okviru ambulante u Divcima, a pošto je Grad osnivač Doma zdravlja pomagaćemo koliko smo u mogućnosti“, naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Gvozdenović.

foto:Ž.Bošković skener
Valjevska Bolnica

V.d. direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić istakao je da će novi skener biti u funkciji za dve sedmice, čim budu završena neophodna merenja i obuka kadrova.

„Za našu bolnicu novi skener znači puno, jer su naši pacijenti morali da idu u Beograd ili Šabac. Najpre će se raditi snimanja našim onkološkim pacijentima, a kasnije i svima ostalima kojima je neophodna ova dijagnostika. Nabavili smo još jedan ultrazvuk, portabilni koji će biti smešten u intenzivnoj jedinici“, rekao je ovom prilikom Đurić i dodao da je bolnica aplicirala i za novi rentgen aparat.

valjevo.rs

 

Uspon
Back to top button