Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Obeležava se 76. godišnjica napada nacističke Nemačke i bombardovanje Beograda

Nizom komemorativnih manifestacija danas će biti obeležena 76. godišnjica napada nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i odata pošta žrtvama bombardovanja Beograda.

Na Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju, venac će položiti ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane Zoran Đorđević položiće venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine, na keju kod hotela Jugoslavija.

Dan sećanja obeležava i Narodna biblioteka Srbije povodom stradanja te institucije, a najavljeno je učešće ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Na fontani Vrelo života ispred palate Beograd, venac će položiti zamenik gradonačelnika Beograda Andeja Mladenović, koji će venac položiti i na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve.

Na Spomen obeležje u Karađorđevom parku venac će položiti gradski menadžer Goran Vesić.

Operacija bombardovanja Beograda, koja je počela 6. aprila 1941. godine imala je tajni naziv “Strašni sud”, i u njoj je učestvovalo oko 480 bombardera i lovaca.

Beograd, koji su jugoslovenske vlasti proglasile otvorenim, bombardovan je u četiri naleta tokom 6. aprila, a napadi su nastavljeni 7, 11, i 12. aprila. Procenjuje se da je tokom bombardovanja stradalo oko 4.000 gradjana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Prestonicu su branili Šesti lovački puk i jedinice protivvazdušne odbrane koji su prema podacima istoričara, oborili između 42 i 48 neprijateljskih aviona.

Prema podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine stradalo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima poginulo je oko 1,7 miliona ljudi.

[hr style=”single”]Izvor: Agencije, Foto: Wikipedia

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!