Информације

Ozelenjavanje na valjevskom groblju

JKP Vidrak ovih dana već kreće sa uredjenm Novom groblja novim zasadima stabala i šiblja. Po rečima direktorke Vidraka Sladjane Marković slobodnih mesta za sahranjivanje u Valjevu jedino još ima na Novom groblju i groblju u Goriću.

Javna je tajna da se zasadjeno cveće na površinama koje održava Vidrak na groblju redovno krade ili bolje reći presadjuje na zakupljena grobna mesta. „To je tačno, skoro sve što može da se izvadi iz zemlje brzo nestane. Mi zasadimo, a neko to odnese. Zato smo sada odlučili da zasadimo drugu vrstu sadnica kao što su tuje i druge vrste odgovrajućih stabala pogotovo u ovom novom gornjem delu koje još nije ozelenjeno“, kaže Markovićeva.
Po njenim rečima na ostalim valjevskim grobljima više i nema mesta za sahranjivanje izuzev Novog groblja i jednog malog broja parcela u Goriću. Prostor koji je grad otkupio pre godinu dana za sada je dovoljan kažu u Vidraku , a postoje i potencijalne parcele za dalje širenje kad je u pitanju Novo groblje.
„ Mi smo zaista posvetili pažnju održavanju groblja u gradu i ne samo to, moram Vam reći da smo prihode od naše prodavnice na Novom groblju povećali 700 puta. U prošlom mesecu prodali smo 22 opreme, a toliko je prodavano prošle godine na nivou cele godine. Planiramo da u progam poslovanja uvedemo i prodaju spomenika, odnosno da napravimo angažman sa nekim od preduzeća koja to rade, a mi da omogućimo gradjanima da spomenik otplaćuju na rate. Sigurno da su tu cene visoke i mi sugradjanima možemo onda da izadjemo u susret tako da to plaćanje bude u više mesečnih rata“, kaže Marković.
Izgradnju sokala takodje rdi Vidrak, ali u ovom preduzeću kažu da ipak nemaju dovoljan broj zaposlenih da bi i taj posao mogli da rade u većem obimu. Trenutno 11 zaposlenih radi u RJ Groblja, a Vidrak se kažu trudi da groblja budu čista i uredjena.
„ Mi se trudimo da to zaista bude čisto i uredjeno, a naravno nekada radimo i stavri koje nisu u opisu posla, nisu naša nadležnost jer želimo da pomognemo sugradjanima. Gradjani uvek imaju nekih zahteva i tu uvek izlazimo u susret. Naravno, apelujemo da ne bacaju smeće kad već postoje kante i kontejneri koje mi praznimo, ali i to se dešava. Dešava se da papiri ili trava koju oni bace van kontejnera bude razneta vetrom i odneta na druga grobna mesta onda se naravno ljudi žale i mi takve probleme rešavamo“, zaključuje Markovićeva napominjući da prostor na ko je sahranjen Ljuba Popović nije predat u nadležnost Vidraku, ali da Vidrak redovno i sa tog prostora uklanja smeće.

Uspon
Back to top button