ВестиРегион

Обележена 88-годишњица смрти војводе Степе Степановића

[hr style=“double“]izvor:srbija.gov.rs foto:minrzs.gov.rs[hr style=“double“]

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Dragan Popović položio je danas venac i odao počast na grobu vojvode Stepe Stepanovića na Gradskom groblju u Čačku.

Organizator obeležavanja 88-godišnjice smrti istaknutog srpskog vojskovođe je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Moravičkim upravnim okrugom i Gradom Čačkom.

Lovorove vence na grob slavnog vojskovođe položili su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i mnogobrojni građani.

Vojvoda Stepa Stepanović (1856–1929) bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine.

Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine.

Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi Srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Vojvoda Stepa Stepanović umro je u Čačku 27. aprila 1929. godine.

Uspon
Back to top button