Вести

Очекивано повећање извоза наменске индустрије 20 одсто

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, ministar privrede Goran Knežević i direktor Jugoimport SDPR-a Jugoslav Petković razgovarali su danas o perspektivama za razvoj odbrambene industrije Srbije u narednom periodu.

Oni su, imajući u vidu da je reč o jednom od najvažnijih segmenata za razvoj nacionalne ekonomije, analizirali kretanja u toj oblasti da bi sagledali mogućnosti budućih ulaganja u namensku industriju, kako bi u godinama koje slede bila premašena cifra od milijardu dolara izvoza te grane.

Naime, ukoliko nivo ulaganja bude tekao prema planovima, u ovoj godini očekuje se vrednost izvoza veća za 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je ona iznosila 483 miliona dolara, što će svakako doprineti i rastu zaposlenosti u odbrambenoj industriji.

Na sastanku je konstatovano da sve fabrike iz te grane danas posluju pozitivno, kao i da redovno servisiraju svoje obaveze prema državi bez dugovanja kada je reč o tekućem poslovanju.

Kao važan uslov razvoja u oblasti namenske industrije pomenut je i zaključak Vlade Srbije, čije se donošenje uskoro očekuje, o konverziji dugova namenske industrije, čime bi ceo taj sektor nakon dugog vremena bio u značajno boljoj poziciji.

Na sastanku je ukazano i na to da se mnogo očekuje od zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, a trebalo bi da donese mnoge pozitivne novine.

Takođe, sumirani su i rezultati učešća predstavnika srpske namenske industrije i Ministarstva odbrane na 13. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 u Abu Dabiju, gde je prezentacija naše odbrambene industrije privukla izuzetno veliku pažnju, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button