Вести

Odnosi Srbije i Rumunije u duhu tradicionalnog prijateljstva

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Rumunije Bogdan Auresku konstatovali su danas da se bilateralni odnosi dveju zemalja razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, uz opredeljenost za produbljivanje saradnje i proširenje dijaloga u narednom periodu u svim oblastima od značaja za dve zemlje.

Dačić je, u telefonskom razgovoru sa rumunskim kolegom, izrazio zahvalnost za podršku koju Rumunija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od našeg prvorazrednog nacionalnog interesa, kao i za razumevanje za težak položaj Srba i nealbanskog stanovništva na Kosmetu.

Sagovornici su razmenili mišljenje o evropskim integracijama naše zemlje, te istakli da je dalji napredak na evropskom putu izuzetno značajan u složenim okolnostima, u kontekstu novih geopolitičkih izazova na evropskom kontinentu.

Dva ministra ukazala su na potrebu daljeg energetskog i infrastrukturnog povezivanja kroz brojne zajedničke projekte.

Dačić i Auresku su zaključili da je direktna komunikacija i redovna razmena poseta na visokom i višem nivou od ključnog značaja za napredak saradnje u svim oblastima od interesa.

Auresku je podsetio na otvoren poziv za zvaničnu posetu šefa srpske diplomatije Bukureštu, pri čemu su se dva ministra dogovorila o realizaciji ove posete u skoroj budućnosti.

Uspon
Back to top button