ВестиРегион

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ПРАВИЛНУ УПОТРЕБУ ДЕЧИЈИХ АУТО СЕДИШТА-ПРИСУТНИМ РОДИТЕЉИМА ПОДЕЉЕНА БЕЗБЕДНОСНА СЕДИШТА

Agencija za bezbednost saobraćaja, opština Mionica i Savet za bezbednost saobraćaja opštine Mionica su juče u sali Skupštine opštine organizovali obuku za pravilnu upotrebu bezbednosnih dečijih auto sedišta, a nakon toga su prisutnim roditeljima podeljena bezbednosna sedišta koja su obezbedile Agencija i mionička opština. U do poslednjeg mesta ispunjenoj skupštinskoj sali prezentaciju i obuku namenjenu roditeljima mioničkih mališana i onima koji će to postati u bliskoj budućnosti održali su predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja i to koordinator za saradnju sa lokalnim samoupravama Lidija Stanojević, načelnik odeljenja za prevencije Duško Pešić i načelnik odeljenja za lokalne samouprave Branko Stamatović, kao i predstavnici udruženja “Roditelj“ iz Beograda i Temerina.

Prisutnima se u ime domaćina obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković, koji je istakao da lokalna samouprava ove godine prvi put roditeljima sa teritorije Opštine besplatno deli dečija auto sedišta u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima i dodao da će i ubuduće podržavatiti sve projekte koje Agencija realizuje.

Zahvaljujući dobroj saradnji koju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja prvi put sprovodimo ovu izuzetno korisnu, edukativnu i podsticajnu akciju koja je značajna kako za lokalnu samoupravu i mioničke roditelje, tako i za podizanje opšteg nivoa bezbednosti u saobraćaju. Ova akcija je samo jedna od aktivnosti koje ćemo u narednom periodu preduzimati na polju bezbedosti u saobraćaju-rekao je Janković.

Načelnik odeljenja za prevencije Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić je u uvodnom delu naglasio da je opština Mionica u poslednje vreme napravila važne korake ka unapređenju bezbednosti saobraćaja, a jedan od njih je i učešće u ovom projektu koji se realizuje u 20 lokalnih samouprava u Srbiji.

Pored teorijske obuke održana je i praktična obuka o postavljanju auto sedišta u vozilu, jer podaci ukazuju na to da veliki broj roditelja ne postavlja dečje auto sedište u svom automobilu po instrukcijama proizvođača, pa je takvo nebezbedno. Predstavljeni su i statistički podaci Agencije, zašto je važno korišćenje auto sedišta, kako pravilno izabrati auto sedište, prikazani su načini vezivanja u odnosu na uzrast deteta, a podeljeni su i priručnici za roditelje o zaštiti dece u vozilu.

 

Uspon
Back to top button