Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

ORGANIZOVAN „LETNJI KAMP ZA NADARENE OSNOVCE“

Udruženje građana “Geografsko ekološko društvo“ Čačak, u okviru Programa udruženja od javnog interesa u 2019, koje finansira Grad Čačak, organizovalo je nagradni ekološki kamp u Ovčar Banji, pod nazivom „Letnji kamp za naderene osnovce“. Prisustvovali su učenici sedmog razreda iz škola sa teritorije grada Čačka, koji su ostvarili najbolji plasman na okružnim takmičenjima iz geografije,
biologije i hemije, kao i 12 učenika sa najboljim plasmanom iz osnovnih škola Milica Pavlović, Filip Filipović, Vuk Karadžić i Sveti Đakon Avakum (rang lista Okružnog takmičenja iz geografije i biologije).

-Kamp u trajanju od tri dana (od 23. do 25. juna 2019.) je održan na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra Ovčarsko-kablarske klisure i  za učenike je bio otpuno besplatan. Učesnici su bili smešteni u pansionu Dom u Ovčar banji, a tokom trajanja kampa,  članovi našeg Udruženja (nastavnici biologije, hemije i geografije), osmislili su raznovrstan edukativni program.

Pored predavanja o prirodnim i istorijskim vrednostima klisure, koja su realizovana kroz interaktivne radionice, učesnici su imali priliku i da posete neke od najzanimljivijih lokaliteta (Manastire Nikolje i Blagoveštenje, pećina Kađenica, Banjski potok, učionica u prirodi pored planinarskog doma Kablar). Zbog loših vremenskih uslova učenici nisu posetili vidikovac na Kablaru, ali je organizovana šetnje do manastira Uspenje. Drugog dana kampa za učesnike je organizovano kupanje na bazenu Velnes centra.

– Mi smo osmislili vrlo kvalitetan edukativni program u okviru koga se učesnici na jedan interesantan način upoznaju sa svim vrednostima klisure. Program se realizuje kroz interaktivne radionice, rad na terenu i multidisciplinarni pristup (jedna tema a to je zaštičeno prirodno dobro se obrađuje kroz prizmu više nauka). Smatramo da je ovakav način rada i nagrade za učenike koji su se istakli tokom školske godine , najbolji način da se učenici podstaknu da nastave sa dobrim rezultatima tokom daljeg školovanja. Iskustvo nam pokazuje da ovakvi kampovi imaju višestruki značaj za učesnike. Pored usvajanja novih znanja, koja kroz ovakav rad postaju trajna i primenljiva u svakodnevnom životu (primenom demonstartivne metode – učenici mogu videti i sim čulima opaziti neke pojmove koje uče iz biologije, geografije, ekologije npr. Fitocenoza,stanište, sipar, meandar…), učenici vreme provode u prirodi, na svežem vazduhu i fizički su aktivni što doprinosi njihovom pravilnom rastu i razvoju. Osim toga uče se da sarađuju, druže se, upoznaju i prihvataju svoje vršnjake iz različitih škola i sredina – grupe su uvek mešovite, što doprinosi i pravilnom psihološkom razvoju- objašnjava Goran Šipetić, predsednik Udruženja.

I.M.

https://infosvetionik.rs/2019/06/27/organizovan-letnji-kamp-za-nadarene-osnovce/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!