Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Osečina: „Sajam šljiva“ po 14. put

Sa milion rodnih stabala valjevska Podgorina je jedan od najvećih proizvođača šljive, ne samo samo u našoj zemlji. Tim povodom „plavoj lepotici“, kako ovde popularno nazivaju šljivu, će se po četrnaesti put održati privredno – turistička i kulturna manifestacija „Sajam šljiva“ koja će trajati od 29. avgusta do 01. septembra 2019. godine.

Organizatori Sajma SO Osečina, Turistička organizacija Osečine uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavljuju bogat i raznovrstan program. Pred sajamsko veče počeće po tradiciji potpaljivanjem sušare uz zdravicu, kolo i prangije. Program će narednih dana biti nastavljen izložbom šljive i proizvoda od šljive, pozorišnim predstavama, zanata, koncertima zabavne i narodne muzike, izložbom poljoprivredne mehanizacije, takmičenjem zdravičara, dobrodošlicom na poselu kod lampeka, a završiće se proglašenjem najuspešnijih proizvođača šljive i proizvoda od ovog voća.

Neće izostati i izložba meda i drugih pčelarskih proizvoda, humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi kao i vožnja do poznatih istorijskih znamenitosti ovog kraja pod nazivom „Kroz šljivike i livade“. Za poljoprivrednike je organizovano nekoliko zanimljivih predavanja.

Posebno će biti reči o unapređivanju pčelarstva, izboru sadnog materijala, primeni savremenih dostignuća, zaštiti, a posebno o mogućnosti povećanja proizvodnje i preradi šljive. Sada se godišnje u ovom kraju proizvede čak 5 hiljada tona suve šljive koja završi na domaćim trpezama, ali i u izvozu u Tursku, Rusiju, Slovačku, Nemačku, Alžir i druge zemlje. Mogućnosti za povećanje proizvodnje su znatno veće, ali je i danje problem cena, posebno sirove šljive. One se ove godine kreću do 15 dinara po kilogramu što ne pokriva ni najosnovnija ulaganja, a o zaradi ne može biti ni reči.

Proizvođači računaju na pomoć opštine koja ni do sada nije izostajala, ali i države Srbije, posebno kada je reč o ulaganju u kapacitete za preradu kao što su sušare i manji pogoni u kojima bi se od šljive proizvodile na desetine proizvoda. Ove godine, na primer, kvalitet šljive je iznad svih očekivanja, ali, na žalost, to neće biti iskorišćeno jer nedostaju kapaciteti za preradu, a proizvođači zbog niskih cena sirove šljive se nerado odlučuju da je beru ako ne mogu da je prerade i tako ostvare dobit.

J. Stojić

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!