Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Oštar odgovor države na porast nasilja u porodici

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar pravde Nela Kuburović posetili su danas sigurnu kuću, poručivši pritom da od 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji nosi jasnu poruku da će svako nasilje nad ženama biti sankcionisano zatvorom.

Stefanović je rekao da se, kada poseti sigurnu kuću, uvek priseti teške situacije zbog čega su ove žene tu dospele, ističući da je ljudski ne samo da im se pruži podrška, već da se učini sve što je moguće da nasilje prestane i svi nasilnici shvate da postoji snažan odgovor države protiv nasilja u porodici.

Zbog toga i našim posetama i radom na novom zakonu, kao i aktivnostima policije, tužilaca i sudova na terenu želimo da ukažemo na to da nećemo stajati po strani, već ćemo svakim svojim delovanjem učiniti da to nasilje prestane, naglasio je on.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Zbog toga je, kako je naglasio, donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija, koji će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon.

Naš posao jeste da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi, poručio je Stefanović.

On je rekao da je istovremeno neophodan rad i na prevenciji nasilja, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da ono nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, kao i da nasilje nije vrednost našeg društva.

Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema, pri čemu se novim zakonskim rešenjem omogućavaju veća ovlašćenja policije.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da se, prema novom zakonu, omogućava hitna mera kojom se nasilnik može izbaciti iz kuće, biti priveden, ili mu biti određeno zadržavanje.

Kuburović je poručila da je današnjom posetom sigurnoj kući poslata poruka da se država ne bori samo sistematski protiv nasilja u porodici, već i ličnim angažovanjem njenih članova.

Vlada Srbije pruža punu podršku tome da se u što većoj meri i što bolje implementira Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici, naglasila je ona i ukazala na to da postoji simbioza i povezanost više organa koji će učestvovati u borbi protiv nasilja u porodici.

Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde rade užurbano na tome da taj zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje, istakla je Kuburović i podsetila na to da su u toku obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija.

U zajedničke radionice koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke, kako je najavila, biće uključeni i predstavnici nevladinih organizacija, kako bi se što više spoznalo sve sa čime se suočavaju žrtve nasilja.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!