Вести

Важност промовисања мира и стабилности у региону

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajla Skota, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa.
Premijer Vučić i ambasador Skot razmotrili su situaciju u regionu i istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmene i otvaranja novih radnih mesta.

Premijer Srbije je ukazao na to da bi njegov predlog o uspostavljanju Carinske unije na zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak celog regiona.

Premijer Vučić je, povodom podnošenja zahteva Bosne i Hercegovine Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, istakao da je tim neodgovornim potezom stvorena veoma loša atmosfera, pre svega u BiH, i da su u prošlost vraćeni teško građeni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine i uzdrmana stabilnost celog regiona.

Premijer Srbije je rekao da će Srbija uvek poštovati integritet Bosne i Hercegovine i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da nipošto neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije.

Ambasador Skot je iskazao kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja Evropskoj uniji i naporima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

Dvojica sagovornika su konstatovala i dobru saradnju Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz delovanje anti-ISIS koalicije.

Ambasador Skot je preneo poziv državnog sekretara SAD Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, planiran za mart u Vašingtonu.

Uspon
Back to top button