ВестиСпорт

Osuđenici u KPZ Šabac nisu izloženi bilo kakvoj opasnosti po zdravlje

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije danas je najoštrije demantovala navode da zatvorenici u KPZ Šabac skupljaju kancerogeni otpad u firmi „Eliksir” i da rade sa opasnim materijalom.

U saopštenju se ističe da su neistinite tvrdnje poslanice Narodne stranke Ivane Parlić u Skupštini Srbije o „robovskom radu” osuđenih lica u firmi „Eliksir” zbog kojih je njihovo zdravlje ugroženo jer, navodno, rade sa opasnim otpadom.

Ugovorom između KPZ Šabac i firme „Eliksir Zorka-mineralna đubriva DOO Šabac”, potpisanim u maju 2022. godine, precizirano je da osuđenici neće raditi sa štetnim materijalom.

Osuđenici su radno angažovani tri puta sedmično u toj firmi, pet do šest sati dnevno, isključivo na lakšim poslovima na čišćenju fabričkog kruga i pogonskih prostorija za mineralna đubriva, noseći adekvatnu radnu opremu.

KPZ Šabac ni u jednom trenutku nije izložio osuđenike bilo kakvoj vrsti opasnosti po njihovo zdravlje i bezbednost i nijedan osuđenik nije imao bilo kakve zdravstvene tegobe ili povrede zbog radnog angažovanja u toj firmi.

Zbog iznetih neistina, osuđena lica su juče popodne pregledana u Opštoj bolnici u Šapcu, čiji lekari nisu ustanovili nikakve povrede.

Osuđena lica rade isključivo na dobrovoljnoj osnovi, a u skladu sa zakonom primaju mesečnu naknadu za svoj rad i uživaju u svim pravima koja proističu iz Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Takođe, Parlić je prilikom čitanja imena 19 osuđenika, koji su navodno trenutno radno angažovani u „Eliksiru”, navela imena pet lica koja više nisu na izdržavanju kazne, dok dva imena i ne postoje u evidenciji zavoda.

Neistinita je i tvrdnja, kojom se uznemirava javnost, a posebno porodice osuđenika, da osuđena lica prilikom ulaska u pogon firme „Eliksir” potpisuju izjavu da ulaze na vlastitu odgovornost.

Zbog krajnje uznemirujućih navoda, koje je iznela poslanica Parlić, Uprava je uputila poziv nadležnim državnim organima da utvrde verodostojnost istih i provere svu dokumentaciju koju poseduju KPZ Šabac i firma „Eliksir Zorka”.

Uprava brine o dostojanstvu svih osuđenika, što nije slučaj i sa pomenutom narodnom poslanicom, koja je zloupotrebila skupštinsku govornicu i pročitala imena i prezimena osuđenih lica, čime ih je izložila mogućoj stigmatizaciji.

To je u suprotnosti sa zakonom, koji njihove podatke tretira kao osetljive, posebno imajući u vidu da su među njima i imena osoba kojima je istekla kazna, što ih čini dodatno ranjivim po povratku u zajednicu.

Uspon
Back to top button