ВестиКултура

Otvoren 34. Beogradski Džez Festival

Prošlogodišnji Beogradski džez festival je bio pun novih autora, a ove godine na njemu učestvuje oko 20 autora iz celog sveta, naveo je on i primetio da festival, osim domaćih, prate i novinari iz inostranstva.

„Zaista smo srećni što ovaj festival polako zauzima mesto koje je nekada imao 70-ih godina, kada je osnovan“, rekao je Vesić.

Precizirao je da je budžet ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala oko 21 milion dinara od čega 40 odsto obezbeđuje Grad Beograd i naveo da je prošle godine bilo oko 19.000 posetilaca, te da se očekuje da će ove godine taj broj biti veći.

„Siguran da će beogradska publika uživati u Beogradskom džez festivalu. Karakteristika tog festivala u odnosu na druge džez festivale u svetu, a to nam kažu i strani novinari koji ih posećuju, je da nigde nema tako mlade publike kao u Beogradu, a razlog za to je, između ostalog, zato što mi sprovodimo politiku kojom zaista želimo da, pristupačnom cenom karata koje se ne menjaju već godinama, mladoj publici omogućimo da prate džez“, dodao je Vesić.

Kako je naveo, džez festival podrazumeva ne samo koncerte već i mnogo pratećih sadržaja – tribine, promocije…

„Naš džez festival nema samo klasičnu festivalsku funkciju da prikaže nešto novo što se dešava u svetu kada je u pitanju džez, već i obrazovnu funkciju – da obrazuje pre svega mladu publiku, da je nauči džezu i da na taj način obezbedimo budućnost džeza u Srbiji“, dodao je zamenik gradonačelnika.

Na Beogradskom džez festivalu Big bend RTS će proslaviti 70 godina postojanja i to uz gosta Bobija Šua.

Iz SAD-a takođe dolazi i Ben Wendel Seasons Band.

Pijanisti Marko Meskida iz Španije i Mario Lažinja iz Portugala boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom, dok duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex i švedsko-norveškim trijom „The Thing“, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.

Srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača iz Mađarske i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 iz Austrije.

Po prvi put na festivalu je i jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/26/otvoren-34-beogradski-dzez-festival/

Uspon
Back to top button