Вести

„Službeni glasnik“ i „Prometej“ izdavači godine

Službeni glasnik iz Beograda i Prometej iz Novog Sada , najbolji izdavači 63. Medjunarodnog sajma knjiga. Graja se čuje na svakom koraku, a halama je teško proći zbog gužve, koja je uobičajna za Školski dan.

„Službeni glasnik“ i „Prometej“ danas su proglašeni izdavačima godine, odlukom žirija 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a predstavnici ovih izdavačkih kuća složni su u oceni da je to priznanje za celokupan rad i da vraća nadu da se ne nagrađuju samo najpopularniji i najveći.

Izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga „Službenog glasnika“ Petar Arbutina naglašava da je izdavač onaj koji radi stalno, a ne samo od sajma do sajma, nego svakoga dana i svakoga sata i da nagradu za izdavača godine ne doživljava kao procenu rada koji traje godinu dana, nego kao procenu važnosti jednog izdavača.

„Drago mi je što smo to priznanje podelili sa izdavačkom kućom „Prometej“, što su dva prava izdavača, donekle različitog profila, nagrađena. To malo vraća nadu da se ne nagrađuju samo najpopularniji i najveći, već i ljudi koji vrlo vode računa i poštuju knjige“, rekao je Arbutina Tanjugu.

U obrazloženju žirija je navedeno da je „Prometej“ jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača, a „Službeni glasnik“ spada u red najplodnijih i nakvalitetnijih izdavačkih kuća.

Posebnu pažnju žiri, kojim je predsedavao prof. dr Dragan Simeunović, skrenuo je na „Prometejevu“ ediciju „Srbija 1914-1918“ koja obuhvata 60 knjiga i na „Glasnikovu“ ediciju „Prvi svetski rat u srpskoj književnosti“ sa 15 knjiga.

„Njihova edicija je dosta embicioznija, ali ipak to govori da smo u sličnim situacijama, pozicijama, da smo dolazili do iste ideje, a da su te ideje nešto što polazi iz naše porofesionalne odgovornosti, da se pozabavimo time što nije samo nužna i dnevnopolitička provokativna tema nego i odnos prema prošlosti, istini, nasleđu, tradiciji“, rekao je Arbutina.

Korona Borović je u ime izdavačke kuće „Prometej“ rekla Tanjugu da nagradu Sajma knjiga doživljavaju kao priznanje za celokupnu produkciju, u kojoj se pored edicije „Srbija 1914-1918“ izdavaja i edicija „Popularna lingvistika“.

„Svi koji samo bace pogled na našu produkciju, bude im jasno da je reč o projektima najviše vrednosti koje mala privatna kuća uspeva da iznese. Sajam knjiga je dobra prilika da čujemo i naše čitaoce, koji uvek imaju reči podrške i hvale za ono što radimo, a to potvrđuju i kupovinom knjiga koje nisu uvek svima pristupačne“, rekla je Borović.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je delu “Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti” Gideona Grajfa u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael), Akademskog koledža Ono (Izrael), Fondacije za projekte edukacije za holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za reastauraciju jevrejskih grobalja – FHEP, koje je pre nekoliko dana u predstavljeno na Sajmu knjiga.

„Knjiga autora Gideona Grajfa , najpoznatijeg svetskog eksperta za Aušvic i uopšte holokaust koji se bavi tom problematikom preko 40 godina i koji je sačinio ovu knjigu obima 700 stranica neuobičajeno velikog formata, zapravo je odavno nedostajala i trebalo je mi da je sačinimo“, rekao je Simeunović u obrazloženju odluke žirija.

Grajf je u pismu koje je poslao rekao da je za njega čast i privilegija da primi nagradu za najbolji istraživački poduhvat godine.

„Posvetio sam 41 godinu svog života logorima smrti i holokausta i postao priznati ekspert za Aušvic. Protekle četiri godine sam posvetio proučavanju Jasenovca jednog od najbrutalnijih logora smrti u Drugom svetskom ratu, sa ciljem da predstavim svetskoj javnosti istorijsku istinu i ukažem na posledice ustaškog režima, pokazujući na taj način poštovanje prema stotinama hiljada nevinih žrtava, Srbima, Jevrejima, Romima, sa posebnim fokusom na stradanje dece“, objasnio je Grajf.

On naglašava da knjiga ima moć i uticaj da menja svet, ali i naše živote.

„Nadam se da će kroz ovu moju knjigu mlade generacije naučiti kako da prepoznaju i odbace neonacističku i neoustašku ideologiju koje predstavljaju opasnost po čovečanstvo, sve nehumane, okrutne, zlokobne ideje koje ugrožavaju univerzalna ljudska prava, vrednosti i jedinstvo u različitostima, multukulturalizam“, rekao je Grajf.

„Dozvolite da ova knjiga bude baklja nade, optimizma, dozvolite da bude smernica ka miru, razumevanju i dijalogu“, dodao je on.

Danas su dodeljene nagrade i za izdavački poduhvat godine, najboljeg izdavača iz dijaspore, dečiju knjigu godine, specijalna priznanja za izdavača, knjigu i strip, kao i nagrade za najlepšu knjigu i najlepšu dečju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/26/sluzbeni-glasnik-i-prometej-izdavaci-godine/

Uspon
Back to top button