Вести

„Отворени Балкан“ пут напретка којем САД дају подршку

инистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил истакли су данас у разговору да је иницијатива „Отворени Балкан“, коју је покренуо председник Србије Александар Вучић, одлична идеја, која ће донети напредак овом региону, и то је пут сарадње којим треба ићи.

Весић је указао да је повезивање Србије, Северне Македоније и Албаније, кроз ту иницијативу, добро за све три земље и обавестио амбасадора Хила да се у наредном периоду очекују нове добре вести из области саобраћаја којима се олакшавају и укидају процедуре које су постојале између три сада савезничке земље.

Такође, министар је подсетио да се ради на томе да грађани између ове три земље могу слободно да путују само са личним картама као и да раде у свакој од ових земаља, као и да су већ упрошћене фито-санитарне процедуре на границама.

Као јединствено тржиште занимљивији смо и страним инвеститорима за њихова улагања, нагласио је министар.

Он је додао да је тај процес заснован на истим принципима као и ЕУ – јединствено тржиште, слобода кретања људи, роба, услуга и капитала.

Уколико питате људе у Северној Македонији, Србија је најпопуларнија земља. У Албанији, Србија није најпопуларнија али је свакако популарнија сада него пре, као и Албанија у Србији. Зато је ова идеја добра за све три земље, истакао је он и изразио наду да ће се и Црна Гора и БиХ прикључити овој регионалној иницијативи.

Амбасадор Хил је напоменуо да је “Отворени Балкан” неопходан процес, који није никаква конкуренција Берлинском процесу, нити види проблем у тој врсти сарадње.

Не постоје никакве инструкције о давању подршке. Мислим да је то одлична идеја, и не видим шта је лоше у подршци тој иницијативи,  рекао је амерички амбасадор.

Хил је рекао и да је „Отворени Балкан“ пут којим треба ићи и да је потребно више сличних иницијатива.

Они који кажу да „Отворени Балкан“ није инклузиван – нису у праву. То је апсолутно инклузивна иницијатива. Можете да направите огроман напредак, поручио је Хил.

Весић и Хил су разговарали и о изградњи Моравског коридора, на којем радове изводи америчка компанија „Бехтел“.

Министар је указао на то да радови добро напредују и да ће посао бити завршен почетком 2025. године, и подсетио да ће деоница дуга 112 километара, од нишког аутопута до Чачка повезати пола милиона људи.

Он је додао и да се у наставку брзе пруге Београд – Нови Сад, сада ради на деоници од Новог Сада до Суботице, као и да се очекује потписивање споразума са ЕУ о изградњи брзе пруге Београд – Ниш, чија је вредност приближно 2,7 милијарди евра, те подсетио да се гради и аутопут ка Црној Гори и обнавља пруга Београд – Бар.

Амбасадор САД указао је на то да је изградња путева једна од најважнијих ствари за грађане, како би остајали да живе у својим местима, али и да је од представника бројних компанија чуо да управо изградња добре путне инфраструктуре пресудно утиче на даље инвестиције и олакшава им пословање.

Весић је најавио и почетак рада нове авио линије Београд – Чикаго од 17. маја и истакао да Србија жели више америчких компанија које би радиле у нашој земљи.

„Отворени Балкан“ пут напретка којем САД дају подршку

Аутор: Танјуг
Uspon
Back to top button