Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

„Otvoreni Balkan“ put napretka kojem SAD daju podršku

inistar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakli su danas u razgovoru da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlična ideja, koja će doneti napredak ovom regionu, i to je put saradnje kojim treba ići.

Vesić je ukazao da je povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz tu inicijativu, dobro za sve tri zemlje i obavestio ambasadora Hila da se u narednom periodu očekuju nove dobre vesti iz oblasti saobraćaja kojima se olakšavaju i ukidaju procedure koje su postojale između tri sada savezničke zemlje.

Takođe, ministar je podsetio da se radi na tome da građani između ove tri zemlje mogu slobodno da putuju samo sa ličnim kartama kao i da rade u svakoj od ovih zemalja, kao i da su već uprošćene fito-sanitarne procedure na granicama.

Kao jedinstveno tržište zanimljiviji smo i stranim investitorima za njihova ulaganja, naglasio je ministar.

On je dodao da je taj proces zasnovan na istim principima kao i EU – jedinstveno tržište, sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Ukoliko pitate ljude u Severnoj Makedoniji, Srbija je najpopularnija zemlja. U Albaniji, Srbija nije najpopularnija ali je svakako popularnija sada nego pre, kao i Albanija u Srbiji. Zato je ova ideja dobra za sve tri zemlje, istakao je on i izrazio nadu da će se i Crna Gora i BiH priključiti ovoj regionalnoj inicijativi.

Ambasador Hil je napomenuo da je “Otvoreni Balkan” neophodan proces, koji nije nikakva konkurencija Berlinskom procesu, niti vidi problem u toj vrsti saradnje.

Ne postoje nikakve instrukcije o davanju podrške. Mislim da je to odlična ideja, i ne vidim šta je loše u podršci toj inicijativi,  rekao je američki ambasador.

Hil je rekao i da je “Otvoreni Balkan” put kojim treba ići i da je potrebno više sličnih inicijativa.

Oni koji kažu da “Otvoreni Balkan” nije inkluzivan – nisu u pravu. To je apsolutno inkluzivna inicijativa. Možete da napravite ogroman napredak, poručio je Hil.

Vesić i Hil su razgovarali i o izgradnji Moravskog koridora, na kojem radove izvodi američka kompanija “Behtel”.

Ministar je ukazao na to da radovi dobro napreduju i da će posao biti završen početkom 2025. godine, i podsetio da će deonica duga 112 kilometara, od niškog autoputa do Čačka povezati pola miliona ljudi.

On je dodao i da se u nastavku brze pruge Beograd – Novi Sad, sada radi na deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da se očekuje potpisivanje sporazuma sa EU o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, čija je vrednost približno 2,7 milijardi evra, te podsetio da se gradi i autoput ka Crnoj Gori i obnavlja pruga Beograd – Bar.

Ambasador SAD ukazao je na to da je izgradnja puteva jedna od najvažnijih stvari za građane, kako bi ostajali da žive u svojim mestima, ali i da je od predstavnika brojnih kompanija čuo da upravo izgradnja dobre putne infrastrukture presudno utiče na dalje investicije i olakšava im poslovanje.

Vesić je najavio i početak rada nove avio linije Beograd – Čikago od 17. maja i istakao da Srbija želi više američkih kompanija koje bi radile u našoj zemlji.

„Otvoreni Balkan“ put napretka kojem SAD daju podršku

Autor: Tanjug
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!