Вести

Потребна улагања од 32 милијарде евра за добијање чисте енергије

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је намера државе да обезбеди довољно енергије која је доступна и чиста, да трасира пут енергетској независности Србије по најнижој цени, уз очување здраве животне средине, због чега се у наредних 25 година планирају улагања од 32 милијарде евра.

Ђедовић је, отварајући други дан „Регионалне look up eko конференције“ на Копаонику, рекла да се, осим у нове капацитете за производњу електричне енергије из обновљивих извора (ОИЕ), велика средства улажу у пројекте енергетске ефикасности и ревитализацију постојећих термоелектрана.

У изградњу постројења за одсумпоравање улажемо стотине милиона евра. Нова електране у Костолцу ће испуњавати све европске и светске стандарде заштите животне средине. Постројење за одсумпоравање у Костолцу Б је прво које је изграђено и ради пунум капацитетом. Коштало је 96 милиона евра и сада је емисија сумпордиоксида смањена за 20 одсто, рекла је министарка Ђедовић.

Она је нагласила да постојећа енергетска постројења не могу бити затворена преко ноћи, већ да морамо имати транзициони план, јер је то базна енергија без које нема ни рада привреде, али да се морају унапређивати постојећи капацитети,  уз окретање ОИЕ.

Министарка је указала на то да је у току изградња постројења за одсумпоравање и у Обреновцу у ТЕНТ-у А и ТЕНТ-у Б, а укупна вредност тих пројеката је преко 400 милиона евра.

После завршетка постројења у ТЕНТ-у А, емисија сумпордиоксида биће мања десет пута и то ће бити завршено наредне године, док ће нови систем у ТЕНТ-у Б смањити емисију чак 15 пута када буде завршен 2024. године, истакла је Ђедовић.

Према њеним речима, најважније је што се ради на томе да се повећају капацитети из ОИЕ тако да се сачува стабилност електроенегетског система на одржив начин, јер постоји велики број захтева за изградњу таквих постројења, али је неопходно да се електромрежа припреми за тако нешто.

Тренутно наша мрежа може да прими око 400 мегавата нових капацитета из ОИЕ, поред оних 560 мегавата колико већ имамао, али је циљ да пре 2030. имамо осам пута веће капацитете, истакла је Ђедовић.

Она је додала да ће због тога у проширење и јачање преносних капацитета и електромреже у наредних четврт века бити уложено 10 милијарди евра.

Министарка је указала на то да се спроводе пројекти у области енергетске ефикасности и додала да је у зградама државне управе у октобру уштеда електричне енергије била 25 одсто у односу на октобар прошле година, а да је само Министарство уштедело 45 процената.

foto Аутор: Танјуг

Uspon
Back to top button