Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Potrebna ulaganja od 32 milijarde evra za dobijanje čiste energije

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da je namera države da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista, da trasira put energetskoj nezavisnosti Srbije po najnižoj ceni, uz očuvanje zdrave životne sredine, zbog čega se u narednih 25 godina planiraju ulaganja od 32 milijarde evra.

Đedović je, otvarajući drugi dan „Regionalne look up eko konferencije“ na Kopaoniku, rekla da se, osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana.

U izgradnju postrojenja za odsumporavanje ulažemo stotine miliona evra. Nova elektrane u Kostolcu će ispunjavati sve evropske i svetske standarde zaštite životne sredine. Postrojenje za odsumporavanje u Kostolcu B je prvo koje je izgrađeno i radi punum kapacitetom. Koštalo je 96 miliona evra i sada je emisija sumpordioksida smanjena za 20 odsto, rekla je ministarka Đedović.

Ona je naglasila da postojeća energetska postrojenja ne mogu biti zatvorena preko noći, već da moramo imati tranzicioni plan, jer je to bazna energija bez koje nema ni rada privrede, ali da se moraju unapređivati postojeći kapaciteti,  uz okretanje OIE.

Ministarka je ukazala na to da je u toku izgradnja postrojenja za odsumporavanje i u Obrenovcu u TENT-u A i TENT-u B, a ukupna vrednost tih projekata je preko 400 miliona evra.

Posle završetka postrojenja u TENT-u A, emisija sumpordioksida biće manja deset puta i to će biti završeno naredne godine, dok će novi sistem u TENT-u B smanjiti emisiju čak 15 puta kada bude završen 2024. godine, istakla je Đedović.

Prema njenim rečima, najvažnije je što se radi na tome da se povećaju kapaciteti iz OIE tako da se sačuva stabilnost elektroenegetskog sistema na održiv način, jer postoji veliki broj zahteva za izgradnju takvih postrojenja, ali je neophodno da se elektromreža pripremi za tako nešto.

Trenutno naša mreža može da primi oko 400 megavata novih kapaciteta iz OIE, pored onih 560 megavata koliko već imamao, ali je cilj da pre 2030. imamo osam puta veće kapacitete, istakla je Đedović.

Ona je dodala da će zbog toga u proširenje i jačanje prenosnih kapaciteta i elektromreže u narednih četvrt veka biti uloženo 10 milijardi evra.

Ministarka je ukazala na to da se sprovode projekti u oblasti energetske efikasnosti i dodala da je u zgradama državne uprave u oktobru ušteda električne energije bila 25 odsto u odnosu na oktobar prošle godina, a da je samo Ministarstvo uštedelo 45 procenata.

foto Autor: Tanjug

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!