ВестиИнформације

Патријарх Иринеј: „Бојим се да је сада касно за Ваљевску Грачаницу“

„Вечерње новости“, данас су пренеле изјаву патријарха Иринеја у којој Његова светост каже да нема ништа против да се премијер, ако је у његовој моћи, заложи да потапање Грачанице буде заустављено. „Али, бојим се да је сада за то касно“, казао је патријарх. Јер да је то питање настало пре скоро 30 година и да га је тада требало и решавати, или макар коју годину после тога, док држава није уложила близу 100 милиона евра за изградњу бране и акумулације Ровни. Уз то, подсетио је патријарх пре двадесетак дана, такође поводом Грачанице, држава је на другом месту изградила нову цркву и црквени дом у договру са великодостојницима наше Цркве. Патријарх је тада казао да се Црква у тим договорима руководила како разлозима верника и народа, тако и разлозима државе.
Премијер Александар Вучић рекао је у понедељак у Медицинској школи у Ваљеву да ће се потрудити да потапање Грачанице буде заустављено, уколико му зелено светло за то да патријарх српски, господин Иринеј. Грађанима који су тада у дворишту Медицинске шоле носили десетак транспарената којима су тражили заустављање потапање Грачанице, премијер је, такође, казао да се држава не сме оптуживати за немар према Грачаници и да се боји како ти грађани у доброј мери нису у праву.
И поред исказане добре воље од стране патријарха Иринеја и премијера Вучића да се, ако је могуће, обустави потапање Грачанице, које је сасвим одмакло, стоји израз, „бојимо се да је сада, ипак, касно“.

Uspon
Back to top button