Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Patrijarh Irinej: “Bojim se da je sada kasno za Valjevsku Gračanicu”

“Večernje novosti”, danas su prenele izjavu patrijarha Irineja u kojoj Njegova svetost kaže da nema ništa protiv da se premijer, ako je u njegovoj moći, založi da potapanje Gračanice bude zaustavljeno. “Ali, bojim se da je sada za to kasno”, kazao je patrijarh. Jer da je to pitanje nastalo pre skoro 30 godina i da ga je tada trebalo i rešavati, ili makar koju godinu posle toga, dok država nije uložila blizu 100 miliona evra za izgradnju brane i akumulacije Rovni. Uz to, podsetio je patrijarh pre dvadesetak dana, takođe povodom Gračanice, država je na drugom mestu izgradila novu crkvu i crkveni dom u dogovru sa velikodostojnicima naše Crkve. Patrijarh je tada kazao da se Crkva u tim dogovorima rukovodila kako razlozima vernika i naroda, tako i razlozima države.
Premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak u Medicinskoj školi u Valjevu da će se potruditi da potapanje Gračanice bude zaustavljeno, ukoliko mu zeleno svetlo za to da patrijarh srpski, gospodin Irinej. Građanima koji su tada u dvorištu Medicinske šole nosili desetak transparenata kojima su tražili zaustavljanje potapanje Gračanice, premijer je, takođe, kazao da se država ne sme optuživati za nemar prema Gračanici i da se boji kako ti građani u dobroj meri nisu u pravu.
I pored iskazane dobre volje od strane patrijarha Irineja i premijera Vučića da se, ako je moguće, obustavi potapanje Gračanice, koje je sasvim odmaklo, stoji izraz, “bojimo se da je sada, ipak, kasno”.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!