Вести

Почело заказивање и давање ХПВ вакцина у Дому здравља Ваљево

На конференцији за новинаре у Дому здравља Ваљево др Милан Мирковић, начелник Службе за здравствену заштиту жена и др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце, препоручили су пријем ХПВ вакцине против карцинома грлића материце. Вакцина није обавезна него препоручена и то у узрасту од девет до 19 година. Дом здравља је добио 100 доза најсавременије деветовалентне вакцине Гардасил-9, а интересовање је доста добро.

– Карцином грлића материце је малигно обољење које је по инцидентности у нашој земљи на високом трећем месту, иза карцинома плућа и дојке. Годишње у Србији ооболи 1500 жена, од којих 500 изгуби живот. Први и главни кривац за настанак овог карцинома јесте Хумани папилома вирус (ХПВ), високо инфективан и лако преносив. Сматра се да је две трећине светске популације прокужено, с тим што вирус може живети у људском организму без икакве манифестације. До сада је познато око 200 серотипова, а њих 15 до 18 имају високи онкогени потенцијал. Првобитна двовалентна и четворовалентна вакцина нису биле довољне да се изборе са толиким бројем високо онкогених типова вируса, тако да су рекомбиноване и настао је Гардасил-9 који делује на девет типова ХП вируса: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58. Типови 16 и 18 изазивају преко 70 одсто карцинома грлића материце. Не преноси се само полним путем, али је идеално време примања вакцине пре ступања у прве сексуалне односе. Може се дати и особама које су имале однос, али ће одговор бити слабији. Према расположивим подацима ефикасност у смислу превенције и заштите је преко 90 одсто, тако да је врло препоручљива.

Педијатар Валентина Марковић каже да је вакцина безбедна, а да су могући минимални нежељени ефекти, као и код осталих вакцина: црвенило и бол на месту давања.

– Вакцина Гардасил-9 не штити само од ХПВ-а него и од кондилома, полних брадавица. У овом тренутку имамо довољно доза: у првој половини јуна смо добили 50, а јуче још 50. Интересовање је веће него што смо очекивали. Вакцина се даје у узрасту од 9 до 19 година о трошку РФЗО и то на одељењу Педијатрије наше установе. Може се давати до 26 година, али старији од 19 морају да плате вакцину, у том случају треба да се јаве Гинекологији Дома здравља. Деца узраста од 9 до 15 година вакцину примају у две дозе, с тим што друга следи после 6 до 13 месеци. Старији од 15 је примају у три дозе – друга је после два месеца, а трећа после шест месеци. Препоруке са састанака у Београду је да се вакцина даје у осмом разреду, у 14 години, када иначе примају обавезну вакцину против дифтерије и тетануса. На тај начин се не шаљу посебна обавештења, него ће на позиву за редован систематски преглед бити написано да тада могу примити и вакцину Гaрдасил-9. Тако ће бити боље обавештени и имаћемо већи обухват. Вакцина не штити само ту особу већ и особе које ће бити с њом у контакту, а нису примиле вакцину, чиме се ствара колективни имунитет.

ХПВ Вакцина се примењује у 111 земаља, од тога у 40 и за женску и за мушку популацију. У земљама које су ХПВ вакцину увеле у календар редовне вакцинације проценат оболелих од грлића материце смањио се и до 80 одсто, а смртни исход је врло редак, што све говори у прилог овој имунизацији. Имајући у виду проценте смањења оболелих у другим земљама др Мирковић верује да ће и код нас у неком тренутку постати обавезна вакцина.

Сви заинтересовани се могу јавити у Службу за здравствену заштиту деце и омладине, након чега се заказују термини. Тренутно је заказано скоро 30 деце за пријем  вакцине.

Uspon
Back to top button