Вести

Почиње изградња аутопута Обреновац–Сурчин

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je večeras da će radovi na izgradnji novog autoputa od Obrenovca do Surčina početi naredne nedelje.

Mihajlović je, gostujući u Dnevniku Televizije „Pink“, istakla da je ovo prvi od tri velika infrastukturna projekta koje ove godine radimo sa Kinom, a ostali projekti su deo obilaznice oko Beograda i gradnja brze pruge Beograd–Budimpešta.

Izvođač radova je kineska kompanija CCCC (China Communications Construction Company), ali ovde će i te kako biti posla za naše kompanije koje će prema ugovoru učestovovati sa 49 odsto, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, radovi vredni 208 miliona evra počinju sa izgradnjom novog mosta preko Save i Kolubare, koji će biti dugačak 1.800 metara.

Potpredsednik Vlade je dodala da je rok za izgradnju ovog autoputa kraj 2019. godine, kada ćemo imati kompletan autoput od 120 kilometra od Beograda do Čačka, odnosno do Preljine na Koridoru 11.

Istovremeno, Mihajlović je napomenula i da je ispunila svoje obećanje dato radnicima Aerodroma “Nikola Tesla” da će dobiti stalni posao, istakavši da je ukupno 600 radnika, koji su do sada i po 20 godna radili preko omladinskih zadruga bez prava na slobodan dan, topli obrok i odmor, dobilo rešenje za stalno.

Ona je dodala da ukupna vrednost infrastrukturnih projkata u Srbiji iznosi devet milijardi evra, da se trenutno sprovode projekti vredni četiri milijarde, od kojih tri milijarde u putevima i milijarda evra u železnici.

Naime, kako je precizirala, do kraja godine biće završene dve deonice autoputa na Koridoru 11, a Obrenovac i Preljina biće povezani autoputem dugim 103 kilometra.

Koridor 10, osim deonica kroz Grdeličku klisuru, biće završen do kraja godine, dok će početi i izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta. Takođe, biće završena i potrebna dokumentacija za gradnju autoputa od Niša do Prištine preko Merdara, zaključila je Mihajlović.

http://www.srbija.gov.rs/

Uspon
Back to top button