Вести

Počinje šesta faza zapošljavanja u prosveti za 2.863 ljudi

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić saopštio je danas da počinje šesta faza zapošljavanja u prosveti, koja podrazumeva da će osnovne i srednje škole u narednom periodu raspisati javne konkurse za 2.863 radna mesta.

Ružić je naveo da je komisija Vlade donela odluku o tome da škole u narednom periodu raspišu konkurse za zapošljavanje pomenutog broja nastavnika, stručnih saradnika, sekretara, domara i tetkica.

Na predlog resornog ministarstva i u saradnji sa sindikatima, od januara 2020. godine, kroz prethodne faze zapošljavanja, u školama u Srbiji zaposleno je na neodređeno više od 17.000 ljudi, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, zahtevi za raspisivanje konkursa u osnovnim i srednjim školama odnose se na radna mesta koja nisu mogla da se popune raspoređivanjem tehnoloških viškova.

Raspisivanjem javnog konkursa i sprovođenjem odgovarajućih procedura, zaposleni u prosveti rešavaju svoj radno-pravni status, a šesta faza konkursa za zapošljavanje, što se tiče nastavnog i vannastavnog kadra, odnosi se na 50 odsto i više norme, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, objasnio je ministar.

On je dodao da Vlada čini sve unapredi položaj prosvetnih radnika kroz nova zapošljavanja, povećanje plata i bolje uslove u školama.

foto : Tanjug (Arhiva)

Uspon
Back to top button