Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Podela kanti za recikliranje otpada domaćinstvima u Novom naselju

Projektom prekogranične saradnje finansiranim od strane EU u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom predviđeno je stavljanje u rad reciklažne linije, nabavka kamiona za izđubravanje , cisterne  kao i 2.000 kanti od po 120 litara. Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za JKP”Vidrak” je 382.000 evra.„Danas privodimo kraju projekat, poslednja aktivnost koja nam je preostala je podela kanti u domaćinstvima u Novom naselju. Pozvani su svi stanari ulica  koje su ušle u naš elaborat u sklopu projekta. Očekujemo veliki odziv, stanovnika Novog naselja, ulica koje su navedene u našem spisku delimo 2.000 kanti od 120 l, po dve kante za svako domaćinstvo“, rekla je Ksenija Badem, v.d.direktora JKP” Vidrak” Valjevo.

Po njenim rečima cilj ovog projekta je da se smanji količina otpada iz domaćinstava koje će ići na deponiju.

„Svi mi živimo u ovom gradu i svima nama smeta dalji rast Gradske deponije. Smanjenjem količine otpada koji se odlaže na deponiju, povećaćemo količinu otpada koji ide na reciklažu. Reciklažni centar trenutno radi sa 10% kapaciteta i cilj nam je da pojačamo njegov rad da dostignemo i mi neke Evropske standarde sa 95% kapaciteta. Naravno, ovaj projekat ima za cilj i buđenje svesti građana o zaštiti životne sredine“, naglasila je direktorka Badem.

Postoje dve vrste otpada vlažna i suva frakcija jedna kanta predviđena je za reciklažni otpad ili suvu frakciju dok je druga za vlažnu frakciju. Vlažne frakcije transportovaće se u kamione za izđubravanje, a suve frakcije prikupljaće se manjim kamionima. U suvu frakciju se svrstava staklo, guma, plastika i karton.

„Na kantama stoji jasno uputstvo da ne bi došlo do zabune napravili smo takve nalepnice da građani vremenom nauče šta u koju kantu odlažu“, objašnjava direktorka Vidraka i dodaje da Novo naselje je izabrano kao zona kolektivnog stanovanja i najbliža lokacija Reciklažnom centru ,deponiji, i bazi odakle kreću svi kamioni.

„Tu nam je najlakše bilo da probamo pilot projekat koji bi trebao da uspe s obzirom da smo spremni da na nivou grada radimo edukaciju stanovništva kako bi se i oni uključili u proces reciklaže.

U sklopu ovog projekta dobili smo jednu cisternu i jedan auto smećar, kante su poslednja stavka koju realizujemo i samim tim završavamo ovaj deo projekta, ostaje još tehnički deo da se završi“, zaključila je Ksenija Badem.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!