ВестиИнформацијеРегион

Подршка породици општине Лајковац

Lajkovac je jedna od opština koja izdvaja najveća budžetska sredstva za podsticaj nataliteta i podršku porodici u Srbiji. Za svako novorođenče Opština pruža jednokratnu novčanu pomoć od 60.000 dinara za zaposlene i 120.000 dinara za nezaposlene porodilje, uz uslov da majka ima boravište na teritoriji opštine Lajkovac najkraće devet meseci. Značajnu pomoć porodicama predstavljaju i subvencije za boravak dece u vrtiću. Osim što Opština sufinansira troškove boravka dece u vrtiću tako da je osnovna cena 3.800 dinara, za drugo dete u porodici regresira 20 odsto, a za treće 100 odsto (besplatan boravak). Samohranim roditeljima se regresira 50 odsto cene vrtića, dok su subvencije za korisnike socijalne pomoći stopostotne. Uz sva ova socijalna davanja porodiljama i deci, Opština Lajkovac je u 2016. iz budžeta izdvojila sedam miliona dinara za parove koji su u procesu vantelesne oplodnje.

-Mislim da smo, u odnosu na broj stanovnika, među gradovima i opštinama sa najvećim izdvajanjima za podršku porodici. U našoj opštini za svako novorođenče daje se jednokratna novčana pomoć i nema razlike da li je u pitanju prvo ili treće, četvrto dete. U ovakvoj ekonomskoj situaciji to svakako predstavlja značajnu pomoć za roditelje. Otkad je otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Valjevo, podržavamo parove sa naše teritorije u njihovim naporima da dobiju potomstvo. Uz popuste ili besplatan boravak u vrtiću, besplatan prevoz učenika, pribor i lektiru za prvake, različite olakšice i pomoć za socijalno ugrožene porodice, to su značajna budžetska izdvajanja koja se trudimo da održimo ili povećamo – kaže Nenad Džajević, zamenik predsednika Opštine Lajkovac.

Postoji nekoliko vidova podrške porodicama sa školskom decom, a jedan od njih je besplatan prevoz za sve koji žive van varoši Lajkovac. Za prevoz učenika opština Lajkovac je u 2016. godini izdvojila 25 miliona dinara: 13 miliona za osnovce i 12 miliona za srednjoškolce, odnosno za đake koji pohađaju Srednju školu „17. septembar“ u Lajkovcu. Za sve đake prvake prilikom polaska u školu obezbeđeni su školski pribor i lektira. Dotira se i ishrana dece iz socijalno ugroženih porodica u đačkoj kuhinji Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Jabučju. U ovoj osmogodišnjoj školi ima dosta učenika iz siromašnih romskih porodica tako da je podrška Opštine za njih izuzetno značajna.

Uspon
Back to top button