ВестиИнформацијеПривредаРегион

Превенција кључна за безбедност деце на интернету

Beograd, 6. februar 2017. godine – Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom krajem februara.
Matić je na konferenciji za novinare Centra za unapređenje kulture života i rada – ŽIR, povodom predstavljanja projekta „Informacijom protiv digitalnog nasilja“, objasnila da će na taj način svi građani moći da se informišu i edukuju na temu bezbednosti na internetu, ali i da prijave neprimerene, uznemirujuće i opasne sadržaje i situacije.

Ona je istakla da je pored institucionalnog reagovanja u ovoj oblasti, od velikog značaja i podrška građanskim inicijativama za povećanje digitalne bezbednosti i digitalne pismenosti najmlađih.

Ministarstvo je podržalo projekat „Informacijom protiv digitalnog nasilja“, prepoznavši u ovom predlogu metod koji u današnjoj ekranskoj kulturi ima najprodorniji uticaj, naglasila je Matić uz ocenu da obraćanje građanima, a naročito deci, ima najjači efekat upravo putem video formata.

Ovakve inicijative i programi značajno doprinose neposrednom, brzom dopiranju do svesti dece o bezbednosnim rizicima sa kojima mogu da se suoče u onlajn okruženju, dodala je ona.

Matić je podsetila na to da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru programa podrške programima nevladinih organizacija, za ovu godinu podržalo i druge programe iz oblasti bezbednosti dece na internetu, za ukupno 20 nevladinih organizacija.

Ona je izrazila očekivanje da će i ostali projekti biti dovoljno vidljivi i prodorni, kako bi što veći broj dece ali i odraslih, postao svestan potencijalnih rizika korišćenja interneta, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uspon
Back to top button